De ce China a declarat toate tranzacțiile cu cripto-valute ilegale


Instituțiile responsabile de reglementarea pieței financiare bancare și pieței financiare nebancare în China au făcut front comun împotriva sectorului cripto-valutar și au interzis orice operațiuni cu monede digitale pe teritoriul țării.

De asemenea a fost scoasă în afara legii și activitatea de minerit cu tehnologia blockchain.

Decizia celor 10 instituții, la care au subscris inclusiv banca centrală și agențiile pentru supravegherea pieței hârtiilor de valoare și pieței de schimb valutar, a cauzat reduceri semnificative a valorii bitcoinului, ethereumului și altor monede digitale.

Pe 26 septembrie, după ce anunțul a devenit public, Bitcoin a pierdut din valoare, într-o singură zi, aproape 4.000$, coborând de la 45.059 până la 41.100$ pentru o monedă, încheind ziua de tranzacționare publică la nivelul de 42.984$.

O decizie privind limitarea operațiunilor cu cripto-monede, anunțată de conducerea RPC în iunie 2021, a cauzat prăbușirea bitcoin cu cca 20%. De data asta, a pus întregul sector cripto-valutar din China pe brânci și a promis să pedepsească dur pe oricine neglijează noua decizie.

Cronologia cripto în China?

Decizia din septembrie a luat prin surprindere piețele și brokerii care tranzacționează monede digitale pe platforme specializate.

În anul 2014 guvernul de la Beijing a recunoscut cripto-valutele drept mijloace de plată și a permis băncilor să accepte operațiuni cu bitcoin, iar cetățenilor să participe la comerțul online cu valute digitale.

La sfârșitul aceluiași an, însă, comunică Reuters, banca centrală a retras dreptul băncilor comerciale și companiilor de a efectua tranzacții cu bitcoin. În septembrie 2017 China a oprit ofertele inițiale de monede (ICO) cu scopul declarat de a proteja investitorii și a minimiza riscurile financiare. Tot atunci a fost instituită prohibiția de a converti valute tradiționale în cripto-valute și vice-versa. În consecință, o parte dintre platformele de tranzacționare chineze s-au închis (peste 160), iar altele au migrat în offshore (Huobi, OKEx).

De ce China s-a ”supărat” pe bitcoin?

 
Imagine: Yuan-ul digital - cripto-valuta chineză

Într-una din directivele Beijingului, publicată la începutul anului 2021 și citată de Wall Street Journal, se menționează că operațiunile cu cripto-valute ”au un caracter speculativ, generează riscuri pentru proprietatea utilizatorilor și pun în pericol ordinea economică și financiară normală”.

Pe de altă parte, în aprilie curent guvernul de la Beijing a anunțat că a creat prima valută oficială digitală din lume – cripto-yuan – care urmează să devină un mijloc de plată alternativ în China. În aceste condiții, experții în domeniu consideră că represiile inițiate de autoritățile chineze față de valutele virtuale existente reprezintă măsuri de eliminare a concurenței.

Curios este că primi bani de hârtie au fost inventați tot în China, 1.000 de ani în urmă, astfel încât țara respectivă poate fi considerată un pioner în domeniul financiar.


US Government integrates AI in nuclear weapon systems. Do you sense any danger?

View all
Doomsday is imminent
There are some risks, sure
Minor concerns are appropriate
Nothing to worry about