Cum Google a ajutat la identificarea rebelilor care au luat cu asalt Capitoliul


Forțele de ordine din SUA au făcut uz de serviciile de geolocație ale companiei Google pentru a identifica și a persecuta sute de participanți la revolta ațâțată de fostul președinte Donald Trump pe 6 ianuarie 2020.

În pofida faptului că informațiile stocate de Google pe serverele companiei despre utilizatori reprezintă ”date personale”, poliția și procurorii au construit dosarele și au formulat capete de acuzare inclusiv în baza acestor date.

Peste 600 de persoane au fost arestate în legătură cu atacul organizat după alegerile prezidențiale, dintre care 185 au primit puși sub învinuire oficială. În cazul a cel puțin 45 de persoane investigatorii au folosit datele de poziționare geografică, sau geolocație, extrase din telefoanele mobile și alte dispozitive ale inculpaților sau solicitate direct de la Google, scrie Wired.

Ce este ”percheziția geografică”?

Biroul Federal de Investigații (FBI) a eliberat așa-numite mandate de ”percheziție geografică” pentru a determina cu precizie locul aflării suspecților într-un anumit interval de timp. Deși Google primește de la serviciile speciale și poliție peste 10.000 de astfel de mandate în fiecare an, numărul mandatelor eliberate în legătură cu penetrarea securității legislativului a fost într-un număr fără precedent, iar persecutarea s-a dovedit a fi foarte eficientă.

Până nu demult investigatorii interceptau doar semnalele telefoanelor mobile și obțineau acces la geolocația persoanei urmărite de la operatorii de telefonie mobilă, însă datele obținute aveau o marjă prea mare de eroare – până la jumătate de kilometru. Dacă turnurile de comunicații sunt la distanțe mari, este mai dificil de aflat unde exact se afla suspectul la momentul crimei.

Cu Google e mult mai ușor. Forțele de ordine apelează la compania dată datorită faptului că acesta are cele mai bune servicii de geolocație. Tehnologia Google permite guvernului să determine poziționarea unui individ cu exactitate de câțiva metri, luând în calcul semnalele GPS, Wi-Fi și Bluetooth. De altfel, toată lumea utilizează aceste servicii în fiecare zi, nu doar guvernul.

Adio dreptul la confidențialitate, viață privată?

Reprezentanții societății civile sunt rezervați în legătură cu tehnologia de geolocație, exprimându-și temerea că autoritățile ar putea abuza de ea. ”Chiar dacă consider că o lovitură de stat împotriva unui guvern democratic este o treabă urâtă, acest fapt nu înseamnă că trebuie să fiu lipsit de protecția constituțională a vieții private”, a spus Ari Waldman, un profesor de drept și științe computerizate la Universitatea Nord-Est.

În plus, exista probabilitatea ca oameni nevinovați să fie arestați și condamnați în baza datelor de geolocație. De exemplu, atunci când cineva utilizează un telefon / număr ce nu-i aparține. Pentru a evita erori judiciare, Google cere forțelor de ordine să parcurgă un proces de accesare a informației din trei pași. Aceștia includ 1) activități de întocmire a listei anonime a dispozitivelor utilizate în zona de interes și într-o anumită perioadă, 2) identificarea acțiunilor suspicioase și precizarea de către Google a hotarelor geolocaționale și a timpului exact, 3) solicitarea de a Google a numelor reale, adreselor electronice, numerelor de telefoane și alte informații relevante.

Curios este faptul că instanțele de judecată pot respinge cazurile bazate pe geolocația extrasă din contul suspectului, pe motiv de încălcare a clauzelor de confidențialitate, însă rareori au făcut acest lucru.



Sondaj

Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas