Această concluzie îi aparține analistului Mihail Krutihin, un expert rus independent pe probleme energetice. Pe fundalul creșterii cererii pentru gaze naturale în regiunea Asia-Pacific și diminuării rezervelor în Europa, în loc să profite de prețurile înalte și să facă mai mulți bani, Gazprom a lansat o campanie de semănare a panicii pe piață, a notat expertul, citat de Novaya Gazeta.
”Gazprom... a decis să înceteze tranzacțiile spot, anunțând că nu va comercializa volume suplimentare de gaze în trimestru patru și întregul an 2022 pe platformele electronice. Ulterior compania a anunțat că încetează să pompeze gaze naturale în depozitele subterane pe care le are în proprietate sau le arendează în Europa, iar apoi reprezentanții ei au spus că urmează lucrări de profilaxie la principalele magistrale spre Europa – North Stream 1 și două conducte prin Belarus și Polonia. Iar mai târziu compania a aruncat vestea că nu va încheia contracte pentru tranzitarea de volume suplimentare prin Ucraina”, a declarat Krutihin.
Construcția gazoductului North Stream 2 a fost finalizată. Secvență din perioada lucrărilor.
Între timp, s-a aflat că au avut loc șapte avarii la gazoductele din interiorul Rusiei. Toate aceste noutăți au avut scopul de a crea o atmosferă de panică, care ar împinge totodată prețurile în sus.
Considerente politice
Totuși, conducerea Gazprom n-a dorit să profite de prețurile care au atins niveluri record, ceea ce ar fi logic, fapt ce sugerează că la mijloc este un raționament politic, a precizat expertul.
Afirmația analistului se bazează pe o discuție online purtată cu reprezentanții Gazprom la summitul recent din St. Petersburg. Unul dintre aceștia a menționat că ”dacă europenii vor un gest de bunăvoință din partea Gazprom, ar trebui să facă și ei pași de apropiere, și anume – noi oferim mai mult gaz, iar voi anulați legile anti-monopol și recunoașteți Gazprom ca principalul furnizor”.
Propunerea respectivă, consideră Krutihin, este de fapt o schemă de șantaj.
Krelminul, prin gura Gazpromului, cere anularea Pachetului Energetic III, rezoluțiile cu privire la securitatea energetică și toate directivele care nu permit întreprinderii rusești să controleze sistemul gazier al Uniunii Europene.
În același timp, problema adevărată se ascunde în legislația Federației Ruse, care recunoaște Gazprom drept furnizor monopolist național pe piața gazelor naturale, și în voința politică a liderilor de la Moscova, care discriminează o altă companie rusească – Rosneft. Ultima, tot controlată de stat, ar putea livra gaze prin aceleași conducte ca și Gazprom, devenindu-i concurent pe piața europeană și astfel făcând posibilă îndeplinirea directivelor UE, însă conducerea din Kremlin nu cedează.
Energie alternativă
În opinia lui Mihail Krutihin, acțiunile guvernului Rusiei, care controlează companiile gaziere, bat în bugetul țării și riscă să se încheie cu un eșec lamentabil. În primul rând, reputația Gazprom-ului ca partener comercial, deja șifonată în trecut de întreruperea lirărilor și reducerea volumelor în repetate rânduri, în mod arbitrar și fără preaviz, va avea de suferit și mai mult: europenii pur și simplu vor intensifica eforturile de identificare a unor noi surse de livrare. În al doilea rând, programul de tranziție la energia regenerabilă în UE va fi accelerat, pentru a scăpa de furnizorul problematic și de dependența rusească în general. Gazprom-ul își taie ramurile de sub picioare, a notat expertul.
Capacitatea gazoductelor rusești pentru exportul gazelor naturale în Europa depășește necesitățile europenilor de 1,5 ori, și asta fără North Stream 2, care a fost construit exclusiv cu scopul de a pedepsi Ucraina pentru nesupunere și a împărți contracte grase între prietenii președintelui Vladimir Putin, este de părere Krutihin.
Harta gazoductelor rusești în Europa
Potrivit calculelor oferite de Krutihin, după devierea itinerarului de transportare a gazelor naturale de la conducta prin Ucraina Gazprom va pierde cel puțin de 4 ori mai mult de decât plătea statului vecin pentru tranzit (cca 2 miliarde de dolari), iar ratarea contractelor spot pentru livrări suplimentare va costa între 20% și 40% din valoarea totală a livrărilor în Europa.
Cu toate acestea Rusia nu va renunța la planul de șantaj. În anii trecuți Gazprom practica la scară largă tactica prețurilor diferențiate pentru diferite țări, în dependență de gradul de loialitate sau critică la adresa Moscovei, iar în prezent se bazează mai mult pe lobiști plățiți ai intereselor rusești și idioți utili în unele guverne și parlamente europene. Această politică are obiectivul de a diviza țările-membre ale UE și a semăna neîncredere între partenerii blocului, ca ulterior să se debaraseze pentru totdeauna de solidaritatea europeană, a precizat analistul.