Câte persoane au decedat în realitate din cauza Covid-19


Dacă încercăm să răspundem la întrebarea câți oameni și-au pierdut viața datorită pandemiei Covid-19, răspunsurile variază în dependență de datele utilizate la calcule, de transparența autorităților, dar și o serie de alți factori.

Informațiile oficiale arată peste 4,8 milioane de morți legate de Covid-19 la nivel global, însă această statistică este plină de nuanțe. În primul rând, multe persoane care au decedat fiind infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost niciodată testate, și astfel nu au ajuns în registrele medicale. Pe de altă parte, o parte dintre cei infectați sufereau de alte boli, care le-ar fi curmat viața oricum în aceeași perioadă. Totodată multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor boli prevenibile, care, însă, nu au putut fi tratate deoarece spitalele erau pline cu pacienți Covid-19.

Media deceselor la 100.000 de locuitori: datele oficiale vs. estimările cercetării. Imagine: NewsCafe via Economist

Dacă astfel de cazuri se numără, acestea trebuie compensate de decese care nu au avut loc, dar care ar avea în perioade normale, cum ar fi cele cauzate de gripă sau poluarea aerului.

Publicația The Economist a mers pe o altă cale: în loc să facă distincție între diferite tipuri de moarte, jurnaliștii ei au decis să le numele pe toate. Metoda standardă de a vedea schimbările în cifra totală a mortalității este de a identifica ”decesele în exces”, comparând numărul deceselor în aceeași regiune, într-o anumită perioadă de timp, indiferent de cauză. Totodată se face o estimare a numărul morților în lipsa anumitor circumstanțe, de exemplu un dezastru natural sau epidemie.

Prin această metodă, publicația britanică – cunoscută pentru caracterul pedant al investigațiilor – a ajuns la concluzia că numărul real al deceselor legate de Covid-19 este cu 9,9 - 18,6 milioane mai mare sau 16 milioane de oameni ca o estimare finală.

Statistica oficială indică 4,8 milioane de oameni răpuși de virusul SARS-CoV-2 în toată lumea.

Motivul pentru care Economist prezintă un diapazon atât de larg de decese adiționale, și incertitudinea legată de prelucrarea datelor, este faptul că calcularea ”morților în exces” pentru întreaga planetă este foarte complexă și imprecisă.

După ce au fost acumulate datele statistice din 156 de țări care au cel puțin 1 milion de locuitori, s-a reușit generarea unui tablou care reflectă situația doar în 84 de țări. Unele dintre acestea actualizează informațiile cu regularitate, altele au publicat cifrele legate de pandemie o singură dată.

Cu scopul de a procesa datele mai exact și a înțelege ”comportamentul” pandemiei, publicația a creat un soft de învățare automată, care ia în considerație decesele în exces pentru fiecare țară, în fiecare zi de la începutul pandemiei. Acest model este bazat pe informațiile oficiale și peste 100 de alți indicatori. 

Astfel, au fost obținute rezultate foarte curioase privind pandemia, care au fost organizate în tabelul de mai jos:

Tabel comparativ al numărului oficial și numărului estimat de decese. Imagine: Economist.

Astfel, doar în zona Oceaniei din Pacificul de Sud-Vest numărul deceselor atribuite pandemiei Covid-19 ar putea fi mai mic decât arată cifrele oficiale. În Europa numărul real al morților ar putea fi cu 60% mai mare decât media oficială pe continent, deși în Uniunea Europeană modelul elaborat de Economist arată doar +9%. Cea mai gravă situație se atestă în Asia (+700%) și Africa (+800).

În unele cazuri se simte o influență politică puternică asupra statisticii oficiale, aceasta fiind vizibilă în diferența mare între mortalitatea raportată de autorități și numărul estimat de decese de către Economist. Mai jos este un grafic comparativ între datele din SUA și Rusia; linia întreruptă indică estimările privind numărul real posibil al morților per 100.000 de locuitori din cauza Covid-19, iar grafica în gri – datele oficiale:

Graficul sugerează că Moscova fie a diminuat grosolan numărul victimelor, fie n-a documentat toate decesele aferente pandemiei, sau ambele. 

O situație similară desprindem din graficul comparativ pentru România și Republica Moldova, unde estimările sunt de aproape 2 ori mai mari decât cifrele oficiale.

 

Mai jos sunt grafice pentru România, pe de o parte, și ceilalți vecinii, pe de altă parte: Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia. Toate graficele din articolul original sunt hărți interactive.



Republica Populară Chineză este cunoscută pentru lipsa de transparență în probleme de securitate, de aceea a fost dificil de obținut un diapazon mai îngust pentru estimări, chiar și statistica oficială fiind cu cifre îndoielnice. Pe de altă parte, Israelul este creditat cu exagerarea numărului morților, iar estimările arată un număr mult mai mic de decese la suta de mii de locuitori – 69 în loc de aproape 90.



Mai jos prezentăm tabelul cu țările incluse în cercetare, unde sunt oferite 1) datele oficiale privind decesele din Covid-19, 2) numărul de morți per 100.000 de locuitori, 3) numărul estimat de decese în exces, 4) numărul estimat de morți per 100.000 de locuitori, 5) evoluția estimărilor față de datele oficiale.

Informațiile de mai sus sugerează că mortalitatea adevărată din Covid-19 este mai mare decât cea reflectată în statistica oficială, iar cel mai puternic afectate au fost persoanele de vârsta a treia (ceea ce explică parțial decalajele între țări).

Autorii cercetării subliniază că toate datele obținute sunt estimări și că ar putea să fi omis anumiți factori sau circumstanțe, de exemplu structura de vârstă sau etnie, sau condițiile medicale, rata de vaccinare, veniturile, variațiile virusului. Ceea ce este cert, însă, e faptul că pandemia a lovit mai dur decât se crede și este încă departe de finalitate.

Metodologia cercetării este explicată aici



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO