Circa 3 miliarde de utilizatori folosesc zilnic rețeaua de socializare Facebook și o serie de aplicații similare sau relaționate (Instagram, WhatsUp, Messenger). Printre achizițiile companiei sunt firmele Oculus și Portal, care dezvoltă produse pentru video și jocuri. În domeniul academic aceasta este partenerul unor universități prestigioase. În viața politică, Facebook colaborează, printre altele, cu Consiliul Atlantic, afiliat NATO, și a sponsorizat cele două tabere reprezentate în Congres. Recent, compania a lansat portofelul digital Novi și a anunțat planuri să lanseze propria monedă cripto Diem.
Corporația americană multinațională Facebook Inc. are o valoare de piață de aproape 1 trilion de dolari SUA, ceea ce o face a șasea cea mai ”scumpă” întreprindere din lume. În anul 2021 Facebook a raportat o creștere a veniturilor cu 56%, iar prețul acțiunilor s-a majorat cu peste 25% (oscila în jurul a 324 USD pe 22 octombrie 2021).
Pe urmele Google
Cu toate acestea, potrivit portalului Verge, compania lui Mark Zuckerberg a decis să-și schimbe denumirea și să se reorganizeze într-un holding, devenind un ”metaverse”, sau univers digital. Astfel, Facebook va rămâne în continuare denumirea rețelei sociale, care va fi unul dintr-o duzină de produse, iar compania va adopta un alt nume.
În opinia surselor publicației, rebranding-ul are legătură cu faptul că Facebook deja nu mai reprezintă doar rețeaua socială cu același nume, creată acum 17 ani, și înglobează firme, produse și servicii diferite ca scop și conținut. La fel a procedat și Google, care în 2015 a devenit Alphabet, iar motorul de căutare și-a păstrat denumirea Google. Alte exemple includ Datsun, care s-a reboterzat în Nissan, Philip Morris – în Altria.
Clănțănind din reputație
Deși Facebook nu a confirmat noutatea, pe de altă parte nu a negat că va angaja 10.000 de specialiști în Europa care vor lucra la construcția metaversului.
Există, însă, și un alt motiv pentru care compania Facebook abandonează denumirea actuală. Reputația sa a fost puternic șifonată în ultimii câțiva ani după o serie de scandaluri – iar în septembrie anul curent un fost insider a turnat-o pentru faptul că aceasta a eșuat la filtrarea conținutului nociv și a ascuns informații importante de la public, acuzând-o că este preocupată mai mult de tocarea banilor decât de grija față de utilizatori.
Facebook a fost acuzat în repetate rânduri de practici cafe sfidează democrația. Imagine: Los Angeles Times
Printre păcatele înregistrate sunt și răspunsul anemic la distribuirea știrilor false (care au încurajat alegerea lui Donald Trump și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), comercializarea datelor personale ale utilizatorilor, monitorizarea comportamentară a utilizatorilor, păstrarea ilegală a informațiilor după ștergerea conturilor, ștergerea neautorizată a conturilor reale și tolerarea conturilor false, falsificarea statisticii privind vizualizările, etc.
Având în vedere și intenția parlamentarilor americani de a dezmembra corporația Facebook și a-i reduce influența publică, reorganizarea ”voluntară” pare să aibă sens.
Încrederea publică s-a prăbușit atât de mult, încât Facebook a început să marcheze aplicațiile pe care le deține ”from Facebook” (de la Facebook), iar ”ochelarii inteligenți” dezvoltați cu o altă firmă poată doar logo-ul partenerului, Ray-Ban.
De asemenea, planul cu cripto-valuta Diem ar putea să nu se materializeze, iar portofelul electronic Novi ar putea fi închis, după ce un grup de senatori au publicat o scrisoare comună prin care atenționează societatea și autoritățile că ”Facebook nu merită încrederea de a gestiona un sistem de plăți sau un portofel digital din cauza lipsei de capacități privind gestionarea riscurilor și protecției consumatorilor”.
Totodată, președintele SUA Joe Biden este supărat pe Facebook mai ales pentru faptul că a contribuit la răspândirea dezinformațiilor privind Covid-19 și tolerarea anti-vacciniștilor.
Șeful rămâne intangibil
Nu există deocamdată vreo confirmare oficială referitor la denumire, iar Mark Zuckerberg ar putea deschide parantezele în privința speculațiilor în jurul denumirii și planurilor de reorganizare în cadrul conferinței anuale Facebook din 28 octombrie 2021. Numele lui Zuckergerg, printre altele, este strâns legat de cel al companiei și practic în toate cazurile a fost nevoit personal să apere compania atât în fața presei cât și a Congresului SUA.
CEO Facebook pe rol de acuzat în Congres. Imagine: TheTechcrunch/GettyImages
Curios este că, în astfel de circumstanțe, un CEO care își vede brandul criticat sau urât de multă lume își prezintă demisia sau este trimis la pensie de boardul executiv, dar Zuckerberg, potrivit unui comentariu în Economist, a decis că – dimpotrivă – este timpul de a renunța la brand.
Unul din criticii planului de rebranding, Daniel Howley, editorul pentru compartimentul de știri la compania Yahoo, a notat că ”Facebook nu va reuși să se debaraseze de asocierile create de denumirea actuală sau controversele care vor ține strâns legate faptele din trecut și activitățile viitoare, chiar dacă va crea într-un final un metaverse de succes.”
Ce este metaversul
”Metaverse” a fost definit pentru prima dată de autorul de science fiction Neal Stephenson în cartea ”Snow crash”, publicată în anul 1992. Scriitorul s-a referit la un concept de spațiu virtual unde oamenii trăiesc și lucrează în realitatea virtuală și augumentată, cu identități ascunse sub avataruri anonime sau publice.
Un exemplu de metaverse este lumea lui Neo din trilogia ”Matrix” sau competiția globală din pelicula ”Ready player one”. Idea respectivă este foarte răspândită acum în jocurile de computer, unde diverse ”universe” virtuale sunt literalmente populate preponderent de generațiile tinere (Roblox, Fortnite).
Facebook a promis că după finalizare metaverse-ul va deveni o proprietate publică. ”Nicio companie nu va deține drepturi de proprietate sau administrare în metaverse. Ca și în cazul Internetului, trăsătura principală va fi deschiderea și interoperabilitatea”.
La 23 septembrie 2021 Facebook a suferit cea mai îndelungată întrerupere de servicii din istoria sa, fiind offline între 5 și 12 ore în majoritatea țărilor.