BBC: Lumea intră în perioada deficitului


Pandemia Covid-19 și o serie de alți factori au readus în atenția opiniei publice subiectul cu insuficiența de mărfuri și produse – inclusiv celea de prima necesitate.

Perturbarea serviciilor, comerțului și a producției în legătură închiderea întreprinderilor și înghețarea serviciilor logistice a lăsat o amprentă profundă pe cultura consumului și veniturile companiilor practic în toate țările lumii, scrie BBC, care a exemplificat cu situația din patru cele mai mari economii.

China: deficit de cărbune

Republica Populară Chineză se confruntă în prezent cu un deficit de cărbune, fapt care afectează producția de hârtie, textile, produse alimentare, jucării și microcipuri pentru iPhone, care vor lipsi sau vor fi limitate în stoc în toată lumea, inclusiv China.

Problema se datorează în principal crizei de electricitate – peste 20 de provincii chineze se confruntă cu întreruperi de curent, în condițiile în care mai mult de jumătate din electricitatea produsă în China este generată din arderea cărbunelui, care s-a scumpit pe piețele internaționale. Deoarece legislația chineză interzice transferarea costurilor suplimentare pe umerii consumatorilor, centralele electrice au fost nevoite să reducă producția, notează BBC cu referire la Institutul pentru Studii Energetice din Oxford.

Uniunea Europeană insistă ca China să închidă majoritatea centralelor în bază de cărbune. Imagine: USNews.com.

În același timp, a fost afectată și industria extragerii cărbunelui, în legătură cu reglementări noi privind siguranța muncii și protecția mediului, dar și inundațiile recente în regiunile miniere.

SUA: deficit de jucării

În perioada aproape de Crăciun magazinele din Statele Unite vor simți deficitul unor produse de prima necesitate – hârtie pentru toaletă, jucării, haine noi și mâncare pentru animale domestice.

Parțial problema se explică prin faptul că 40% din transporturile de containere pe calea mării intră în SUA prin două porturi: Los Angeles și Long Beach, statul California.

Înainte de pandemia Covid era o raritate să vezi mai mult de un vas așteptându-și rândul să fie primit în port, iar într-una din zilele din septembrie a fost înregistrat un record în acest sens: 73 de vase așteptând în larg. Ambele porturi au trecut la regimul de operare 24/7 pentru a reduce din presiune.

Bucuria sărbătorilor de Crăciun în SUA ar putea să se transforme în scârbă - majoritatea jucăriilor sunt făcute în China. Imagine: USA Today

În unele cazuri, de vină sunt constrângerile impuse de autoritățile din alte țări în legătură cu pandemia. Gigantul de producere a hainelor și încălțămintei sportive Nike s-a văzut nevoit să sisteze fabricarea unor articole noi în Vietnam, după ce guvernul a ordonat închiderea întreprinderilor cu scopul de a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. Chiar dacă procesul de producere continuă, este uneori imposibil de a transporta mărfurile în altă țară sau a le distribui în pe piața de destinație, citează BBC specialiștii de la Harvard Business School.

În pofida creșterii cheltuielilor în SUA, blocajele de pe magistralele auto și supra-aglomerarea stațiilor de cale ferată vor tempera euforia de shopping.

India: deficit de microcipuri

Producerea de automobile la cea mai mare uzină auto din India, Maruti Suzuki, s-a prăbușit parțial din cauza deficitului de microcipuri pentru computere. Aceste piese sunt necesare la controlul funcționării motorului și a sistemelor de frânare urgentă.

Microcipurile sunt livrate din Japonia și Coreea de Sud, unde autoritățile au impus măsuri restrictive în economie ca răspuns la pandemie.

Cererea globală pentru procesoare și alte componente electronice – care sunt utilizate și în telefoane, computere și multe alte dispozitive – era deja în creștere înainte de pandemie, în legătură cu adoptarea tehnologiilor 5G. Tranziția spre lucrul de la distanță a împins cererea în sus și mai mult deoarece lumea a început să lucreze de acasă și brusc s-a simțit nevoie de un număr record de laptopuri, camere web, tablete, etc.

Fabrica Maruti Suzuki din Manesar a fost închisă pentru a produce oxigen. Imagine: Maruti Suzuki

Totodată India a fost lovită de valul al doilea Covid-19, care s-a dovedit a fi mai letal, pe fundalul creșterii cererii la agenți energetici – și asta în condițiile deficitului de cărbune deja la prețuri mai mari. Impactul a trecut ca un țunami peste toate sectoarele care necesită energie la producție – cimentul, metalurgia, construcțiile.

Consumatorii casnici din India urmează să se pregătească acum de scumpirea curentului electric și majorări de prețuri în lanț la toate produsele esențiale.

Brazilia: deficit de apă

Cea mai mare țară din America Latină a fost vara trecută lovită de o secetă severă, care a pus la pământ producerea boabelor de cafea în anul curent. Mai târziu au urmat înghețurile, scumpirea serviciilor de transport maritim și deficitul de containere.

Seceta în Brazilia a fost amplificată de tăierea ilicită a pădurilor în jungla amazoniană. Imagine: Business Insider

Dat fiind faptul că Brazilia este cel mai mare producător de cafea din lume, consumatorii din țările importatoare vor plăti un preț mai mare pentru a savura băutura preferată.

Cea mai mare parte a energiei electrice este generată de hidrocentrale, iar reducerea debitului de apă le va forța să diminueze oferta de curent electric. Instituțiile statului au fost deja instruite să reducă consumul cu 20%, iar recent autoritățile au făcut apel și la populație să limiteze consumul de electricitate și alți agenți energetici.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO