De ce Donald Trump își trage propria rețea socială


Utilizatorii, mass media și hackerii prezic o viață scurtă pentru TRUTH Social, cu care fostul președinte american vrea să confrunte ”tirania giganților tech”.

După multe promisiuni făcute fanilor, încercări și incertitudini, Donald Trump, al 45-a președinte al Statelor Unite, a lansat săptămâna curentă propria rețea de socializare cu denumirea TRUTH Social. Decizia de a se băga în businessul online își are originea în frustrarea de care a suferit fostul ocupant al Casei Albe în legătură cu interdicția de a folosi Twitter, Facebook și YouTube pentru distribuirea de informații false.

”Ard de nerăbdare să încep a-mi expune gândurile pe TRUTH Social și să lupt cu tirania giganților din domeniul tehnologiei”, se spune într-un comunicat de presă al companiei Trump Media & Technology Group (TMTG), care va gestiona rețeaua, citându-l pe Trump. ”Trăim într-o lume unde Talibanii se bucură de o prezență enormă pe Twitter, iar iubitul vostru președinte a fost redus la tăcere”, a mai justificat miliardarul decizia luată.

Cutia cu interdicții

Curios este că postările în noua rețea se vor numi Truths (Adevăruri), așa cum în timpul exercitării mandatului ex-președintele și-a caracterizat afirmațiile și declarațiile proprii – catalogate, însă, de majoritatea utilizatorilor și mass media neafiliată drept falsuri și insulte.

Printre altele, platforma interzice utilizatorilor să facă publicitate la produse sau servicii, să comercializeze obiecte, să publice linkuri și ”să ducă în eroare situl și alți utilizatori.”

De asemenea, deși se declară drept o platformă care oferă vocea tuturor, în secțiunea ”Termeni și condiții” utilizatorilor li se interzice expres de a „deprecia, păta sau aduce daune în oricare alt mod, în opinia noastră, nouă și/sau site-ului”.

O inovație în domeniu este că utilizatorii care critică TRUTH Social sau pe Trump pot fi nu doar blocați, ci și acționați în judecată – un avertisment care nu se conține în condițiile de utilizare ale altor rețele.

Poate cel mai remarcabil din toate, lista de activități interzise a sitului include „folosirea excesivă a majusculelor”, o idiosincrazie pentru care Trump a devenit cunoscut pe Twitter și pe care nicio altă rețea socială majoră nu o interzice în mod special. Termenii și condițiile la TRUTH Social au secțiuni întregi scrise doar cu majuscule, ceea ce pare a fi o batjocură la adresa bunului simț, comentează principalele ziare americane.

Campania politică continuă

Rețelele sociale au jucat un rol important în promovarea lui Trump la președinția SUA și a fost modalitatea lui preferată de comunicare cu lumea. Fostul lider american avea 32 de milioane de urmăritori pe Twitter, 35 de milioane de urmăritori pe Facebook, 23 de milioane de urmăritori pe Instagram, 2,7 milioane de abonați pe YouTube, și sute de mii de fani pe alte canale.

După ce a fost suspendat sau blocat pe principalele rețele de socializare, Trump a continuat să transmită mesaje susținătorilor prin intermediul Parler și Gettr. Prima este o platformă conservatoare folosită prepoderent de reprezentanții dreptei extreme, iar a doua este o clonă a Twitter-ului creată de un prieten al ex-președintelui. Statistica vizionărilor pe aceste rețele demonstrează că interesul față de Trump a scăzut dramatic după ce acesta a părăsit Casa Albă.

TRUTH Social nu este prima încercare a lui Donald Trump de a-și recăpăta audiența de altă dată. La începutul anului 2021 el a lansat platforma ”From the Desk of Donald J Trump”, care era mai mult un soi de blog, decât ceea ce a sperat Trump să devină. Situl a atras foarte puțini utilizatori și a fost închis peste aproape o lună de la lansare.

Potrivit comunicatului publicat de TMTG, primii utilizatori ai TRUTH Social vor fi acceptați în baza unor invitații personale, cu începere din noiembrie, iar în primele luni ale anului viitor acesta va fi deschis și pentru mase. Ulterior vor fi lansate și servicii video la cerere, în baza unui abonament, care va conține programe de divertisment, știri și interviuri audio, printre altele.

Donald Trump se bucură încă de susținerea Partidului Republican și a sugerat cu câteva ocazii că va candida la președinția SUA la alegerile din 2024, deși nu a făcut deocamdată un anunț oficial în acest sens. Parler și Gettr nu-l prea ajută cu promovarea și Trump speră că TRUTH Social va deveni instrumentul cu ajutorul căruia va reveni la Casa Albă, ceea ce înseamnă că platforma va fi în primul rând o armă politică și electorală, fără vreun scop economic sau planuri de a genera profit.

Șansele de concurență

Imediat după anunțul făcut de TMTG, hackerii din grupul ”Anonymous” au reușit să obțină acces la versiunea beta a platformei și au creat conturi false din numele lui Trump și ajutorul lui, Steve Bannon, fapt ce a determinat compania să închidă versiunea de testare.

Comentatorii media se arată sceptici că TRUTH Social îl va ajuta cumva pe Trump să revină la putere. Printre argumentele lor se numără conceptul anti-economic al platformei și timpul foarte scurt pentru promovare, lipsa de utilizatori, eventuala teamă a fanilor de extremă dreapta de a se expune public, și prăbușirea popularității lui Trump.

Cel mai important argument, însă, este faptul că fostul președinte republican a declarat război giganților IT – ceea ce este o idee foarte proastă în cazul lui Trump.

La începutul lunii curente, Donald Trump a părăsit clasamentul Forbes cu 400 cei mai bogați oameni ai SUA, pentru prima dată în ultimii 25 de ani. Publicația i-a estimat averea la 2,5 miliarde de dolari.

Surse: CNN, BBC, Time



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO