Avertismentul vine de la Yuval Harari, istoric, filosof și autor al seriei de bestsellere ”Sapiens” din Israel. În cadrul unei emisiuni televizate la canalul CBS, acesta a spus că liderii lumii trebuie să atragă mai multă atenție la companiile care colectează datele despre utilizatori de servicii și consumatorii de produse, și în special să limiteze puterea giganților IT.
Harari consideră că gradul de sofisticare a inteligenței artificiale ar putea rezulta în hack-uirea în masă a oamenilor. ”A hack-ui o persoană înseamnă a cunoaște această persoană mai bine decât se cunoaște ea înseși. Și, având aceste informații, să manipulezi tot mai mult persoana dată”, a precizat savantul.
Yuval Harari este cunoscut mai ales ca autorul cărților ”Sapiens”, ”Homo Deus” și ”21 de lecții pentru secorul 21”, care s-au vândut în 35 milioane de exemplare în 65 de limbi.
Problema cea mare este toleranța față de companiile din sectorul tehnologiilor informaționale, care dețin o cantitate enormă de date despre clienții lor; aceștia, la rândul lor, își oferă viața personală în mod voluntar unor entități private, care sunt departe de respecta interesul public și se conduc exclusiv de dictatul lăcomiei.
Proiecte de inteligență artificală avansată sunt în derulare deja de peste 10 ani la o serie de multinaționale, inclusiv Meta (Facebook), Google, Amazon, Apple, Tesla.
“Netflix ne spune ce să privim, iar Amazon ne spune ce să cumpărăm. Mă tem că în 10, 20 sau 30 de ani acești algoritmi ne vor spune ce școală să frecventăm, unde să lucrăm, cu cine să ne căsătorim, și chiar pentru cine să votăm”, a explicat expertul, subliniind că este deja timpul ca statele să reglementeze inteligența artificială pentru a proteja cetățenii de manipulări.
Trei reguli de aur
Harari a recomandat ca datele să fie păstrate în câteva locuri, evitând concentrarea într-un singur loc, adăugând că ”Backup-ul este o rețetă bună împotriva dictaturilor, iar cei care controlează datele vor controla lumea”. O altă regulă este ca datele colectate de la oameni să fie puse în serviciul oamenilor, și nu folosite pentru manipulare. O a treia regulă importantă este ca odată cu intensificarea controlului asupra cetățenilor să sporească și monitorizarea în cazul companiilor și guvernelor, iar în toate cazurile să predomine interesele indivizilor.
El mai este de părere că cele două centre unde sunt stocate majoritatea datelor sunt SUA și China.
Avertismentul lui Harari vine pe fundalul rebranding-ului Facebook (acum Meta), care a anunțat intenția de a crea un mega-spațiu virtual pentru educație, muncă și distracții, ignorând astfel realitatea fizică.
Drepturile omului în era mașinilor
Îngrijorarea istoricului de la Universitatea din Ierusalem este împărtășită și de administrația președintelui Joe Biden. Oficiul pentru știință și politica IT a Casei Albe a început în septembrie curent elaborarea unor principii pentru viitoarea legislație în domeniul tehnologiilor.
Reprezentanții oficiului, Eric Lander și Alondra Nelson, au menționat într-un interviu pentru portalul Wired că administrația va ține cont de recomandările de la publicul general.
Cei doi au subliniat că nu este vorba despre stoparea programelor de inteligență artificială, deoarece viața fără ele este acum greu de imaginat: oamenii apelează la traduceri online pentru a înțelege texte sau înregistrările audio în alte limbi, autoritățile se bazează pe recunoașterea facială pentru a preveni crime și acte teroriste, medicii iau decizii privind tratamentul în baza concluziilor mașinilor, agenții de la bursă urmăresc cum algoritmii vând și cumpără acțiuni, și practic toată lumea deschide smartfonul cu o anumită amprentă digitală.
Toate aceste procese acumulează un volum mare de date, care aparțin utilizatorilor, și din acest motiv este necesar de elaborat o nouă convenție a drepturilor omului în era mașinilor și de impus limite asupra celor care gestionează datele.
Administrația Biden a invitat comunitatea inginerilor IT și dezvoltatorulor de softuri să contribuie la noua legislație, au precizat intervievații.