În unele galaxii, însă, formarea stelelor fie a încetinit dramatic, fie a încetat definitiv, și astronomii mult timp nu aveau idee cum a fost posibil acest lucru – până recent.
În mod ”normal” galaxiile care au apărut în primele câteva miliarde de ani după Big Bang ar trebui să aibă o viață lungă și sănătoasă, având de la naștere rezerve suficiente de gaze pentru a forma noi stele, explică o echipă de astronomi într-un studiu publicat în revista Nature.
Totuși, s-a observat că unele galaxii au stopat producerea stelelor sau astfel de cazuri erau rare, fapt ce i-a pus pe savanți pe gânduri. Inițial s-a vehiculat teoria că ceva a intervenit în acest proces, deoarece galaxiile respective nu duceau lipsă de gaze – combustibilul natural pentru formarea stelelor.
Astfel echipa de astronomi a studiat 6 galaxii timpurii muribunde cu ajutorul interferometrului astronomic ALMA, compus din 66 de telescoape radio, și a telescopului spațial Hubble, apelând la metoda de captare a imaginilor amplificate de forța gravitațională a galaxiilor intermediare.
Rezultatul a fost unul surprinzător: galaxiile muribunde nu au încetat să formeze stele noi, după naștere ele pur și simplu nu au produs nicio stea noua, ducând lipsă de gaze interstelare.
"Cele mai masive galaxii în Univers au manifestat o activitate rapidă și violentă, formând stelele într-un timp foarte scurt. În galaxiile menționate ar fi trebuit să existe rezerve mari de gaze pentru creare de noi stele la etapele timpurii”, a declarat Kate Whitaker, autorul principal al cercetății și profesor asistent de astronomie la Universitatea Massachusetts.
Cea mai credibilă explicație se bazează pe două presupuneri diametral opuse. Prima este că a fost întreruptă alimentarea primară cu gaze. A doua teorie pretinde că o gaură neagră supermasivă injectează energie care menține gazul din galaxie fierbinte – ceea ce înseamnă că galaxiile date nu pot să reîncarce rezervorul cu combistibil și astfel nu sunt capabile să pornească motorul responsabil de producerea stelelor, afirmă Christina Williams, astronom la Universitatea din Arizona și co-autor al studiului.
Dacă cea de-a doua teorie poate fi explicată cumva, supoziția precum că are loc o îndepărtare a gazului din galaxie a rămas un mister pe care echipa din spatele cercetării deocamdată nu are răspunsuri, scrie Universe Today.
Ciclul de viață a unei stele, în două versiuni. Imagine: NASA