Estonia își securizează frontiera cu Rusia cu sârmă ghimpată


Forțele de Apărare ale Estoniei (FAE) au primit instrucțiuni de la ministrul Apărării Kalle Laanet de a instala garduri cu sârmă ghimpată la frontiera cu Federația Rusă, pregătindu-se astfel de o posibilă agresiune hibridă din partea vecinului din est.

Batalionul de ingineri al FAE va întinde garduri din sârmă ghimpată pe o porțiune de 130 de kilometri din cei 294 de kilometri de frontieră comună cu Rusia.

Decizia are ca scop impunerea unor măsuri de precauție împotriva unui eventual atac hibrid de genul celui care Belarus organizează la frontiera cu Polonia, folosind migranții în calitate de muniție pentru a torpila relațiile cu Uniunea Europeană.

"Belarus continuă să escaladeze atacurile hibride la hotarele cu Polonia și Lituania, și astfel ne vedem nevoiți să luăm măsurile necesare pentru a proteja frontiera estoniană. În afară de gardul de sârmă ghimpată, poliția și serviciile de frontieră sunt pregătite să contribuie la apărarea frontierei alături de forțele armate, discuțiile între ele au și început”, a declarat ministrul pentru agenția de știri ERN.

Estonia a trimis sârmă ghimpată în Lituania, dar se pare că și ea are nevoie aceste instalații.

Imagine: ERN

Estonia comunică, de asemenea, cu aliații în vederea schimbului de informații și coordonării activităților. Recent guvernul de la Tallinn a expediat Lituaniei o cantitate de sârmă ghimpată suficientă pentru acoperirea a 100 de kilometri de frontieră. A fost trimisă, de asemenea, o unitate a poliției de frontieră în ajutor colegilor lituanieni.

Inițiativei de securizare a frontierei s-a alăturat și Ucraina, care a trimis o cantitate de sârmă ghimpată Lituaniei. 

Publicația germană Die Welt scrie cu referire la un document confidențial obținut de la Comisia Europeană privind situația la frontiera de est a UE că Rusia ar putea folosi un aeroport situat la doar 30 de kilometri de frontiera cu Estonia pentru a exporta migranți în UE prin această porțiune.

În același timp, în presă au apărut imagini care sugerează că autoritățile de la Minsk au adus în zona de conflict bârne și au permis migranților să taie arborii din zona de frontieră pentru a le utiliza la distrugerea instalațiilor de protecție și la construcția de locuințe temporare.

În prezent în Belarus se află între 4.000 și 10.000 de migranți din Siria, Irak, Liban, și câteva țări africane. Ei sunt transportați la Minsk pe calea aerului prin Istanbul, Dubai, Baghdad, și Beirut, iar la operațiune participă companii aeriene din Rusia și Belarus.

Anterior președintele ilegal al Belarus, Alexandr Lukașenko, a amenințat UE că va răspunde la sancțiunile occidentale cu exportul de migranți și droguri.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO