Schimbarea climei – soluțiile se ascund în obișnuințele oamenilor, afirmă cercetătorii britanici


Schimbarea climei trebuie să devină o problemă personală pentru fiecare individ, deoarece rădăcinile acesteia - dar și soluțiile - se ascund în obișnuințele oamenilor, afirmă cercetătorii unui consorțiu academic în Marea Britanie.

Guvernele și corporațiile nu vor salva planeta, deoarece nu au voința necesară, puterea reală și nici interesul autentic pentru a încetini încălzirea globală, dar este în puterea fiecărui individ ca lucrurile să se schimbe, afirmă un grup de cercetători care au desfășurat un summit paralel cu Conferința ONU pentru Climă (COP26).

Multe organizații de protecție a mediului, reprezentanți ai societății civile și savanți au criticat strategia privind reducerile emisiilor de seră și planul de acțiuni privind diminuarea încălzirii globale, adoptate de liderii mondiali la COP26 la Glasgow, susținând că aceste măsuri sunt fie irealiste, fie insuficiente.

Deși savanții care studiază clima avertizează de câteva decenii, cetățenii cer, legea obligă, iar tehnologiile ce pot să ne scape de arderea resurselor de energie tradiționale există tot de câteva decenii, nu este dificil de observat că lucrurile se agravează, au menționat participanții la evenimentul Built Environment Summit, găzduit de Institutul Regal al Arhitecților Britanici din Londra și desfășurat inclusiv și online, în perioada 28-29 octombrie.

Ei și-au exprimat convingerea că guvernele vor eșua să obțină zero emisii de carbon până în anul 2050, explicând că succesul presupune de fapt schimbarea modului de viață a fiecărui individ, obișnuințele oamenilor fiind exploatate în prezent de marile corporații.

Cercetătorii de la UK FIRES – un consorțiu ce include Universitatea Cambridge, Universitatea Oxford, Universitatea Nottingham, Universitatea Bath și Imperial College of London - au propus un plan ambițios de schimbare comportamentală, care pare a fi mai ambițios decât acțiunile asumate de guverne.

NewsCafe a documentat acest plan și a evidențiat principalele măsuri propuse de UK FIRES. Principalele repere ale planului sugerat la nivel individual, care urmează a fi realizate imediat, se reduce la micșorarea radicală a numărului de călătorii care implică mijloace de transport non-electric, dar și a distanțelor parcurse; electrificarea sistemelor de încălzire; renunțarea la materiale de construcție scumpe și limitarea la strictul necesar; încetarea de a mai mânca carne de vită și miel.

Cea mai puternică armă a oamenilor este puterea de cumpărare, afirmă reprezentanții UK FIRES.

”Ca indivizi, cu toții putem lucra spre Zero Absolut prin achizițiile și influența noastră. Fiecare acțiune pozitivă pe care o întreprindem are un dublu efect: reduce emisiile direct și încurajează guvernele și întreprinderile să livreze răspunsuri mai îndrăznețe. Acolo unde producem emisii direct, putem avea un efect mare prin achiziționarea diferită. Acolo unde organizațiile sunt responsabile mai degrabă decât de indivizi, putem face lobby pentru schimbare. Acțiunile menționate ca absolute sunt cele care vor fi ilegale în 2050 din cauza Legii privind schimbările climatice”, se spune în mesajul summitului.

Cu privire la măsurile propuse de cercetătorii universitari, cele mai importante sunt următoarele:

Călătoriile:

  • Sistarea tuturor călătoriilor cu avionul
  • Renunțarea la automobil în toate cazurile când este posibil de călătorit cu trenul
  • Ocuparea tuturor locurilor în automobil sau procurarea unui mai mic
  • Procurarea unui automobil electric cu prima ocazie
  • Optarea pentru călătoria cu trenul, pentru interzicerea construcției de noi drumuri, pentru închiderea aeroporturilor
  • Exercitarea presiunii de electrificarea a tuturor mijloacelor de transport

Încălzirea și electrocasnice:

  • Folosirea boilerului cât mai puțin timp posibil, aflându-ne cu câte mai multe persoane în același spațiu, astupând găurile și izolând spații intermediare
  • Purtarea unor haine mai groase pe timp de iarnă
  • Instalarea unui boiler electric în locul celui de gaz/cărbune etc.
  • Procurarea de electrocasnice mai mici, dar mai eficiente, care au o durată mai mare de exploatare
  • Optarea pentru standarde zero-carbon în construcții și surse de energie regenerabilă pentru locuințe

Cumpărături:

  • Exercitarea presiunii asupra guvernelor și businessului de a utiliza mai eficient materialele pentru construcția bunurilor imobile, a echipamentelor și infrastructurii
  • Utilizarea materialelor reciclabile sau reutilizabile la construcția de locuințe, cu evitarea cimentului
  • Limitarea volumului / cantității cumpărăturilor
  • Exercitarea presiunii asupra guvernelor să verifice rata emisiilor importurilor la frontieră

Alimentație:

  • Reducerea consumului de carne de vită și miel
  • Dacă există alegere, de cumpărat produse alimentare de origine locală, de evitat produsele aduse pe calea aerului
  • Reducerea consumului de produse congelate, conservate și procesate
  • Exercitarea de presiune asupra supermarketurilor de a cumpăra produse de la fermierii care renunță la îngrășăminte și tratarea cu chimicate

Potrivit autorilor acestui plan, există multiple opțiuni pentru a avea un trai comparabil cu cel din prezent însă consumând cu 60% mai puțină energie. Ei mai propun scumpirea radicală a tuturor materialelor care solicită la fabricare gaze naturale, lemne, petrol și cărbune, și să încurajeze, pe de altă parte, inovațiile în domeniile unde este posibil de produs bunuri din resurse energetice regenerabile.

Consorțiul UK FIRES este finanțat de Consiliul de Cercetare în Inginerie și Științe Fizice a Marii Britanii. Deocamdată nu există reacții oficiale la propunerile mediului academic britanic. 

Surse: Ukfires.org, Architecture.com, Dezeen.com



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO