Reprezentanții Rolls-Royce, producătorul britanic al avionului care a efectuat primul său zbor în septembrie 2021, afirmă că ”Spirit of Innovation” a depășit cu 212 km/oră recordul stabilit în 2017 de nava aeriană Extra 330LE eAircraft, fabricată de compania germană Siemens.
”Spirit of Innovation” urcat la altitudinea de 3.000 de metri în 202 secunde, ceea ce este cu 60 de secunde mai devreme decât deținătorul recordului anterior. Nava este dotată cu un sistem electric de propulsie cu puterea de 400 kilowatt.
Producătorul s-a lăudat într-un comunicat de presă că „aeronava dispune cel mai dens pachet de baterii de propulsie asamblat vreodată în industria aerospațială”.
Producătorul a dezvoltat aeronava în parteneriat cu companiile Electroflight și YASA, în cadrul programului de accelerare a electrificării zborurilor ACCEL.
Jumătate din finanțare a fost pusă la dispoziție de Institutul pentru Tehnologii Aerospațiale și Departamentul pentru Afaceri, Energetică, Strategie Industriale și Inovații a Marii Britanii. La proiect au contribuit și companiile Jaguar Land Rover, un producător de automobile, și Bremont, producător de ceasuri de lux.
În pofida acestui succes, actorii greu din industria transporturilor aeriene nu se grăbesc să comande nave cu motor electric care ar înlocui flota de avioane de linie cu motoare în bază de combustibil lichid, deoarece la raportul energie / greutate ele nu sunt încă fezabile.
Publicația Engadget notează că potențialul aeronavelor electrice este mare și viitorul le aparține, doar că acum producătorii vor trebui să se mulțumească cu rute scurte.
Directorul executiv al companiei Ryanair, de exemplu, nu s-a lăsat convins deocamdată. ”Nu văd ca cineva să comercializeze combustibil în bază de hidrogen, sau alte tipuri de combustibil sustenabil, nu văd livrări de sisteme electrice de propulsie, nu cred că aceste lucruri se vor întâmpla mai devreme de anul 2030”, a declarat pentru canalul CNBC Michael O’Leary luna trecută.
Recordul la care pretinde compania britanică Rolls-Royce urmează să fie certificat oficial de Federația Internațională pentru Aeronautică.