De ce SUA vinde petrol din rezerva strategică


Administrația lui Joe Biden coordonează cu alți producători punerea în vânzare a cantităților suplimentare pentru a împinge în jos prețurile la carburanți.

Guvernul SUA și guvernele altor țări din Occident se confruntă cu tendințe inflaționiste și una din cauzele acestei evoluții este creșterea dramatică a prețurilor la petrol și gazele naturale.

Președintele american Joe Biden a solicitat săptămâna trecută Comisiei Federale pentru Comerț să investigheze dacă companiile de petrol și gaze naturale au ajuns la vreo înțelegere de cartel să majoreze prețurile prețurile la pompă, unde șoferii plătesc cu 60% mai mult în comparație cu luna similară a anului trecut.

Totodată Biden a ordonat pe 23 noiembrie retragerea din rezerva strategică a 50 de milioane de barili de petrol crud, dintre care 32 de milioane vor fi oferite întreprinderilor de prelucrare în condiții de împrumut, iar cantitatea rămasă va fi vândută pe piața liberă în conformitate cu o decizie anterioară a Congresului.

Biden a chemat și alte țări să urmeze acest exemplu. Marea Britanie, China, India, Japonia și Coreea de Sud au acceptat să comercializeze petrol din rezervele strategice proprii, deși în cantități mult mai mici.

În prezent în rezervoarele subterane din Texas și Louisiana, unde se află rezerva strategică, sunt peste 600 de milioane de barili. SUA a vândut petrol din rezerva strategică de trei ori: în timpul Războiului din Golf în anul 1991, după impactul uraganului Katrina în 2005, și ca răspuns la ieșirea Libiei din circuitul de producere, în 2011.

Analiștii pieței petroliere sunt sceptici că măsurile decretate de Biden vor ajuta la minimizarea inflației și fac legătură cu alegerile intermediare în Statele Unite, preconizate pentru anul 2022. Țările grupului OPEC + au anunțat că nu vor da curs solicitării și se vor întruni pe 2 decembrie pentru a confirma menținerea producției la nivelurile actuale.

Surse: The Economist, Deutsche Welle



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO