În multe țări dezvoltate ascensiunea pe scara socială devine tot mai dificilă, constată publicația Economist într-o analiză video dedicată inegalității sociale și oportunităților pentru generațiile tinere.
Autorii au analizat așa-numita mobilitate socială în Regatul Unit și Statele Unite, măsurând schimbările de carieră, ierarhie socială, venituri și performanța socioeconomică a generațiilor din clasele de jos în ultimii 80 de ani, apelând și la expertiza unor specialiști în pedagogie, sociologie și economie din diverse țări.
În comparație cu perioada după Războiul II Mondial, în secolul 21 urcarea pe scara ierarhică în plan profesional și material a devenit mai dificilă, fapt care duce la tensiuni între reprezentanții diferitor clase, dezbină și radicalizează societatea și provoacă instabilitate politică.
Astfel, afirmă publicația, în Marea Britanie șansele ca un copil născut într-o familie vulnerabilă din punct de vedere economic să ajungă în clasa celor avuți este de doar 9%. În SUA acest indicator este și mai mic - 7,5%.
În Statele Unite, apartenența la o anumită clasă influențează profund șansele de a tranzita în clasa elitară, iar credința de altă dată în sânul clasei muncitoare că dacă lucrezi mult pe ”pământul făgăduinței” poți să ajungi sus s-a risipit. Pe de altă parte, spuma societății se bucură de privilegii ascunse practic în toate domeniile și urmașii celor avuți obțin mai multe prin efort mai mic.
Același lucru este valabil și în Marea Britanie, unde mobilitatea socială încetinește inclusiv ca rezultat al noii politici privind hotarele și imigrarea.
Aceste două țări contrastează izbitor cu țările vecine din Europa continentală și America de Nord. Copiii născuți în Canada sau Danemarca, de exemplu, au cu 50% mai multe șanse să reușească urcarea în top.
Una din explicațiile principiale este că țările respective au modele sociale diferite, niveluri diferite de distribuire a veniturilor, și sisteme de educație diferite.
Factorul 1: Educația
Absolvirea studiilor superioare este foarte importantă pentru carieră. În țările dezvoltate economia a migrat de la producție la industriile de prestare a serviciilor, ceea ce înseamnă mai puține locuri de lucru pentru cei fără o diplomă. Nivelul de educație joacă în prezent un rol decisiv în privința veniturilor și reușitei în viață în comparație cu 50-60 de ani în urmă. Alterarea modelului economic a creat o categorie de specialiști bine plătiți, gen consultanți, medici, avocați – care au avut de câștigat – dar a redus oportunitățile financiare pentru clasele de mijloc și de jos.
În Marea Britanie, universitățile preferă să înroleze studenți care absolvesc școlile private. Deși tradiția respectivă este în declin, circa 30% din studenții admiși la Oxford și Cambridge în anul 2020 au venit din școli private, cu 10% mai puțin decât în anul 2016. Asta deși în școlile private învață doar 6,5% din toți copiii școlarizați în Regatul Unit.