Un investitor miliardar vorbește despre probabilitatea unui război civil în SUA


Ray Dalio - unul dintre cei mai de succes investitori și antreprenori ai tuturor timpurilor, potrivit presei americane – are prognoze sumbre privind evoluția social-politică în Statele Unite în următorii 10 ani.

Businessmanul miliardar susține în noua sa carte, întitulată ”Principles for Dealing with the Changing World Order” (Principiile de gestionare a schimbării ordinii mondiale), că polarizarea societății americane în prezent a atins înălțimi maxime și țara este vulnerabilă la conflicte și transformări politice.

El a estimat șansele izbucnirii unui război civil în SUA în următorul deceniu la 30%, argumentând că o astfel de perspectivă corespunde fazei 6 a evoluției politice, care presupune că părțile oponente nu mai respectă regulile de guvernare, contestă libera exprimare a cetățenilor la alegeri, și sunt gata să lupte până în pânzele albe pentru convingerile proprii, inclusiv să verse sânge. 

”La un final de zi, regulile de guvernare și testarea puterii sunt modalitățile prin care cineva înțelege cine guvernează. Uneori aceasta se întâmplă în condițiile respectării unui set de reguli și atunci lupta pentru putere are loc într-un cadrul productiv, agreat de comun acord, care contribuie la menținerea ordinii interne. Alteori lucrurile iau o întorsătură non-productivă, fără restricții în acțiune pentru părți, și atunci evenimentele ulterioare degenerează în perturbarea conducerii și a ordinii interne”, citează BusinessInsider un fragment din cartea lui Dalio.

În opinia autorului, în SUA sunt prezente semnele care sugerează o dinamică spre scenariul negativ.

Cele trei semne principale care validează opțiunea unui război civil la nivel universal, nu doar în SUA, sunt: 1) desconsiderarea regulilor și a legilor, 2) agresivitatea emoțională din ambele părți, 3) vărsarea de sânge.

În noua sa carte, Ray Dalio a descris situația în SUA drept faza 5, dar și-a exprimat speranța că sistemul constituțional american, considerat printre cele mai bune în lume, va rezista presiunii.

”Orice ordine internă, chiar și într-un stat nedemocratic, are reguli cu privire la modul în care se iau deciziile și la modul în care puterea este câștigată și împărțită. Deoarece se poate vedea lejer cât de bine sunt respectate sau ignorate aceste reguli de guvernare, este destul de ușor să vezi când o ordine internă este amenințată de un război civil în curs de dezvoltare. De exemplu, când sunt adjudecate rezultatele alegerilor la limită, iar cei învinși respectă deciziile, devine clar că ordinea este respectată. Când, însă, pierdanții luptă pentru putere și o obțin [ilegal], apare un risc major de schimbări pe cale revoluționară, cu toate consecințele dezordinii care urmează”, argumentează investitorul, adăugând că o parte din alegătorii americani au contestat valabilitatea scrutinului prezidențial și erau determinați să lupte pentru candidatul lor până în pânzele albe.

Sondajele de asemenea arată un nivel înalt de intoleranță față de reprezentanții taberei adverse, un număr mare de respondenți alegând capetele extreme ale eșichierului politic. Un studiu publicat în 2010 arată că aproape jumătate din părinții care susțin Partidul Republican și o treime din părinții care susțin Partidul Democrat ar fi împotrivă dacă copilul lor ar dori să se căsătorească cu cineva din tabăra adversă. În anul 1960 acest indicator a fost de doar 5%, potrivit datelor Institutului Pew

Ceea ce este alarmant cu adevărat este că 15% din republicani și 20% din democrați consideră că țara lor s-ar dezvolta mai bine dacă oponenții ”pur și simplu ar muri”, potrivit studiului efectuat de Universitatea de Stat din Louisiana și Universitatea Maryland. 

Ray Dalio este fondatorul firmei Bridgewater Associates, care în prezent gestionează investiții în valoare de 150 miliarde de dolari și deservește clienți instituționali, inclusiv fonduri de pensii, dotări, fundații, guverne străine și bănci centrale.

Surse: Forbes, BusinessInsider, Fortune, CNBC



Do you believe North Korea will send troops to Ukraine?

View all
No, it will not
Yes, it will
Perhaps a few observers or consultants