SUA și UE au decretat noi sancțiuni împotriva regimului de la Minsk


În lista persoanelor sancționate a nimerit și fiul mai mare al dictatorului – Dmitri Lukașenko. UE a modificat regulile de admitere a migranților.

Statele Unite și Uniunea Europeană au anunțat joi, 1 decembrie 2021, că au extins listele cu persoane și companii din Belarus care sunt supuse sancțiunilor, ca răspuns la rolul jucat de regimul lui Alexandr Lukașenko în criza migrațională și falsificării rezultatelor alegerilor prezidențiale în anul 2020.

Astfel, SUA și UE au inclus compania aeriană de stat Belavia în lista agenților economici sancționați, pentru participarea la transportarea migranților din Siria și Irak în Belarus, de unde aceștia au încercat să traverseze forțat frontiera cu Polonia.

Trezoreria SUA a publicat o directivă, de asemenea, prin care persoanelor fizice și juridice americane li se interzice să ofere credite Ministerului Finanțelor și Băncii de Dezvoltare a Republicii Belarus pe un termen mai mare de 90 de zile. 

Pachetul de sancțiuni american mai include 12 companii, 20 de indivizi, 3 aeronave.

Printre aceștia este și fiul mai mare al dictatorului belarus, Dmitri Lukașenko, care este funcționar în guvern.

Printre companiile notorii care au valoare pentru bugetul regimului de la Minsk și sunt acum sub sancțiuni se numără Beltehexport (export echipamente grele) și AGAT (sisteme electromecanice de ghidare).

În același timp Comisia Europeană a sancționat 17 persoane, în fond funcționari ai organelor de frontieră și judecători. Printre companii au nimerit sub noul pachet Fabrica de Azot din Grodno și întreprinderea petrolieră BelarusNeft, dar și o serie de operatori din industria turistică. 

UE a anunțat totodată că a înăsprit regulile de admitere a migranților. Astfel, Polonia, Letonia și Lituania – prin derogare temporară de la reglementările comunitare – vor putea înregitra cererile de azil în decurs de 4 săptămâni, în loc de 10 zile, iar decizia pe marginea acestor cereri autoritățile din cele trei țări o vor putea lua timp de 4 luni.

Pe parcursul următoarelor 6 luni migranții care vor azil vor putea depune cerere doar în anumite puncte de trecere a frontierei și ar putea să rămână în zona de frontieră timp de 16 săptămâni, înainte de a fi admiși la centre de plasament temporar.

Sancțiuni economice au introdus simultan și Canada cu Marea Britanie. Sancțiunile presupun interdicția de a intra pe teritoriul țărilor penalizatoare și înghețarea activelor mobiliare.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO