O regiune din Rusia a pornit război împotriva minerilor de criptovalute


Furnizorul local de energie a majorat tariful pentru ei și i-a obligat prin judecată să achite ”pagube” de $800.000.

Deși mineritul de criptovalute nu este oficial interzis în Federația Rusă, pe de altă parte, activitatea dată nu există în nomenclatorul de ocupații și profesii, și, respectiv, nu poate fi legalizată ca afacere. Cu toate acestea, furnizorul de energie electrică din regiunea Irkutsk a acționat în judecată zeci de mineri cripto pentru faptul că au consumat supravolume de electricitate la tariful stabilit pentru casnici, deși desfășoară activități antreprenoriale.

Astfel, compania de stat IrkutskEnergoSbît a obținut, prin deciziile luate de judecătorii regionali, recunoașterea acestora drept antreprenori și obligarea lor să plătească echivalentul în ruble a peste $800.000 pentru ”pagubele” suportate. Furnizorul a câștigat deja 9 procese și anticipează să câștige și celelalte 76 de cauze pendinte.

Potrivit presei locale, prețul mic la energia electrică în regiunea Irkutsk reprezintă un magnet pentru minerii din toate colțurile țării.

Pentru populația rurală tariful este de doar 0,86 ruble (mai puțin de un eurocent) pentru un kilowatt/oră, în comparație cu 3,6 ruble în cazul întreprinderilor mici.

Autoritățile regiunii cu suprafața de 767.900 de kilometri pătrați – comparabilă ca teritoriu cu Turcia – se plâng că cripto-minerii destabilizează sistemul energetic și generează riscuri de avarie din cauza ignorării măsurilor de securitate.

În satul Pliușkino, de exemplu, o gospodărie cu suprafața de 150 metri pătrați a consumat circa 200.000 de kw/oră lunar, adică o pătrime din consumul întregii localități. Iar în orașul Angarsk un incendiu provocat de scurtcircuit a distrus o întreprindere de producere a mobilei, care găzduia o fermă de mining neautorizată, pe o suprafață de 900 de metri pătrați. 

Orașul Irkutsk, centrul administrativ al regiunii siberiene cu aceeași denumire, este cunoscut drept capitala de mining de criptovalute în Rusia. Acest statut a venit împreună cu antreprenorii chinezi care și-au văzut fermele cripto închise de guvernul de la Beijing în anul 2021.

Rusia este considerată o țară neprietenoasă minerilor de criptovalute, datorită lipsei cadrului legislativ în acest domeniu, sistemului fiscal neadaptat afacerilor cripto, atitudinii ostile din partea autorităților și justiției selective.

După interdicția totală a activităților de minerit și tranzacționare a monedelor digitale în China, acestea s-au mutat în alte țări, în special în Kazahstan, Rusia, SUA, Canada.



US Government integrates AI in nuclear weapon systems. Do you sense any danger?

View all
Doomsday is imminent
There are some risks, sure
Minor concerns are appropriate
Nothing to worry about