India propune impozitarea tranzacțiilor cu criptomonede, dar nu se grăbește să le recunoască oficial


Declarațiile contradictorii ale guvernului celei mai mari democrații din lume sunt urmărite cu sufletul la gură de către bursele cripto, care sesizează două pericole majore la adresa pieței.

Ministrul Finanțelor al Indiei Nirmala Sitharaman a anunțat la începutul lunii curente că guvernul intenționează să aplice un impozit de 30% pe veniturile generate din tranzacții cu criptovalute, plus o taxă de 1% la sursa tranzacțiilor. 

Cele două obligații fiscale au fost incluse în proiectul bugetului pentru anul financiar care începe.

Tot în această perioadă, India va lansa criptovaluta națională – rupia digitală, emisă de banca centrală, a mai spus funcționarul

Anunțul cu impozitarea a nedumerit comunitatea investitorilor cripto – cum pot fi taxate valorile care încă nu au fost legalizate? Pe de altă parte, decizia poate fi un semnal că guvernul va elabora până atunci reglementările necesare și va putea strânge bani fără teama unor procese de judecată.

Ministrul a precizat pentru presă că autoritatea pe care o conduce ”adună informații pentru o eventuală lege ce ar reglementa piața cripto (în India), doar că eu nu pot aștepta până legea intră în vigoare dar lumea între timp face bani fără să achite impozite” și că ”nu există vreo legătură între cele două”.

Întrebat dacă guvernul va oferi, totuși o bază legală pentru perceperea noilor impozite, Sitharaman a precizat că ”deocamdată nu vom legaliza dar nici nu vom interzice operațiunile în cripto”, ceea ce mulți au interpretat drept o garanție că investitorii nu mai riscă să fie încarcerați pentru posesia de criptomonede sau tranzacționarea lor.

Șeful Băncii de Rezerve a Indiei (banca centrală), Rabi Sankar a menționat că personal se opune legiferării criprovalutelor în țară, dar ultimul cuvânt aparține parlamentului.

Deputații indieni examinează în prezent un proiect de lege în acest sens, din care nu este clar încă dacă autoritățile vor permite circulația liberă a criptovalutelor. Documentul însă stabilește foarte clar că cei care vor încălca viitoarea lege vor fi pasibili de amenzi astronimice de $2,7 milioane sau privațiune de libertate până la 18 luni.

Ceea ce pune în gardă cripto-investitorii este că proiectul de lege face referire la ”valori digitale virtuale” și nu conține nici-un cuvânt ”cripto” – terminul care definește tipul valutelor digitale.

Și mai curios este modul de colectare a impozitelor propuse: impozitul de 30% ar fi aplicat de fiecare dată când un investitor înregistrează un câștig de capital. De notat că în India există un impozit pe operațiuni financiare speculative, în valoare de 30%, iar tranzacțiile cu criptovalute automat cade sub incidența acestuia.

Pe de altă parte, taxa de 1% ar fi obligatorie doar în anumite circumstanțe. Serviciul Fiscal a făcut situația și mai confuză anunțând că taxa respectivă va avea efect retroactiv și va fi aplicată tuturor tranzacțiilor între sfârșitul anului 2021 și aprilie 2022.

Potrivit CoinDesk, o sursă importantă de informații despre piața cripto, o astfel de evoluție ar putea rezulta în stoparea tranzacțiilor cu criptovalute în India și migrarea investitorilor pe platforme internaționale. Totodată, interzicerea activității bursiere cripto va crea o piață neagră gigantică, necontrolată de autorități. 



Do you believe North Korea will send troops to Ukraine?

View all
No, it will not
Yes, it will
Perhaps a few observers or consultants