O expertă explică de ce Rusia nu va fi deconectată de la sistemul SWIFT


Guvernul Ucrainei a făcut apel la țările industrializate să includă deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT în noul pachet de sancțiuni, însă acest lucru nu se va întâmpla.

Aceasta este părerea cercetătoarei senior la Institutul de Studii Energetice din Oxford Katja Yafimava, care este specializată în studii în domeniul gazelor naturale. 

Motivul este o clauză în contractele de livrare a gazelor naturale distribuitorilor europeni.

„Dacă Occidentul ar decide să izoleze Rusia de SWIFT, plățile pentru livrările rusești de gaz ar deveni imposibile. În acest caz va fi activată clauza de forță majoră contractuală care duce la oprirea livrărilor, cu consecințe dramatice pentru consumatorii europeni din perspectiva disponibilității fizice și a prețului”, a declarat Yafimava pentru Bloomberg. 

Orice sancțiuni care limitează accesul Rusiei la valută străină ar putea schimba piețele de mărfuri de la petrol și gaze, la metale și alimente.

Comercianții așteaptă să vadă ce vor aduce noile sancțiuni – în special măsurile legate de petrol și gaze – și dacă Rusia va fi exclusă din sistemul internațional de plăți SWIFT, a precizat experta.

News-Cafe.eu a scris anterior că Rusia este pregătită, de fapt, de întreruperea serviciilor SWIFT. 

Rusia a luat în serios primele avertizări de deconectare, imediat după ce politicienii europeni și americani au sugerat pentru prima dată că așa o posibilitate există, în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea, și a dezvoltat între timp un sistem propriu de comunicare financiară, numit Sistemul de Transmitere a Mesajelor Financiare (Система передачи финансовых сообщений sau STMF). În prezent el este utilizat de peste 400 de bănci rusești și câteva zeci de bănci în ”străinătatea apropiată”, preponderent Belarus și Armenia – aliații Moscovei.

Aproximativ 20% din operațiunile bancare sunt procesate prin acest sistem, care însă nu este perfect. Spre deosebire de SWIFT, care este funcțional 24 de ore pe zi, STMF este accesibil doar în zilele de lucru și are o limită la numărul de caractere.

Un sistem alternativ propriu este dezvoltat și în China, care folosește în paralel Sistemul de Plăți Interbancare Transfrontaliere, activ din anul 2015.

Sistemul SWIFT este în proprietatea comună a băncilor centrale din așa-numitul grup G10 – Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, SUA, Eleția și Suedia. Banca Centrală Europeană este de asemenea un membru al acestui club, iar un reprezentant al Băncii Centrale a Rusiei intră în boardul de conducere.

Deși este guvernat în comun, SWIFT, având sediul în Belgia, se supune legilor belgiene și legilor UE.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO