Analiza fluxurilor de petrol și gaz în lume arată că eventualele sancțiuni impuse exporturilor de carburanți fosili din Federația Rusă, în legătură cu agresarea Ucrainei, vor dăuna Europei mai mult decât Rusiei.
Concluzia se conține într-o analiză publicată de portalul de informații despre livrările de resurse energetice pe tot globul Vortexa.com.
Autorii analizei au făcut o diferențiere între tipurile de sancțiuni și sursele de extragere/producție, pentru a estima impactul.
Petrolul
În primul rând, Rusia nu mai este dependență de exporturile petroliere către Uniunea Europeană și Europa de Est cum a fost câțiva ani în urmă.
”În ceea ce privește țițeiul, mai puțin de jumătate din exporturile rusești au fost direcționate către Europa din 2020. Anul trecut, Rusia a trimis doar aproximativ 2,4 miliarde de barili pe zi de țiței direct în Europa, prin conductele din Marea Baltică, Marea Neagră și Drujba. În același timp, alte 2,6 miliarde de barili pe zi sau 52% din exporturile de țiței rusești au circulat către est și nord, exporturile prin conducte către portul Kozmino și China fiind suplimentate de țițeiul din Orientul Îndepărtat (Sakhalin) și zona arctică (Murmansk). Aceasta marchează o schimbare bruscă față de 2010, când 3,5 miliarde de barili pe zi au ajuns în Europa și doar 0,9 sau 21% s-au îndreptat spre est și nord (calculele bazate pe datele Argus Media)”, se spune în analiză.
Un tanker rusesc care poate circula în ape înghețate fără ajutorul spărgătorului de gheață. Imagine: New York Times.
Un detaliu important este că în direcția vestului este pleacă aproape toată producția din Kazahstan, după ce este amestecată cu petrolul de marcă Urals, fie prin rețeaua nord-europeană, fie prin cea mediteraneană, fapt ce dezleagă rușilor mâinile pentru a trimite mai mult prin conducta Consorțiului Caspian Pipeline ce duce spre terminalul din Novorosiisk. Această cantitate include 240.000 de barili pe zi pentru China, prin conducta ce traversează Kazahstanul.
Prin extensiune, orice sancțiuni impuse Rusiei vor afecta exporturile din Kazahstan, au subliniat autorii analizei.
Gazul
Și exporturile de gaze curg mai mult spre est. În baza datelor Vortexa și Argus Media privind vânzările de gaze naturale lichefiate (GNL) prin conducte, Rusia furnizează în prezent 25% din exporturile sale către zona arctică/nord și Asia/est, în creștere de la doar 9% în urmă cu patru ani. Cota în creștere se datorează combinației dintre fluxurile de conducte din Siberia către China și creșterea exporturilor de GNL.