[video] Două obiecte gigantice în interiorul Pământului își schimbă forma


Unul se află sub continentul african, iar celălalt sub Oceanul Pacific.

O echipă de savanți din Franța, China și Australia au ajuns la concluzia că masele de materie din mantaua Pământului – care ajung la dimensiuni cât un continent – sunt nu sunt staționare, cum se credea până nu demult, ci se află în permanentă mișcare.

Potrivit unui studiu acceptat spre publicare în revista ”Nature”, întitulat ”Asamblarea structurii mantalei bazale sub Africa”, ca și plăcile tectonice, mantele planetei sunt mobile, iar în prezent sunt într-un proces de deformare. În timp ce plăcile modelează suprafața Pământului, mantalele bazale sunt responsabile activitatea vulcanică a planetei.

Savanții au reușit să reconstruiască fluxul mantalei de acum un miliard de ani până în prezent.

”În reconstrucțiile noastre, litosfera rece s-a scufundat adânc în emisfera africană între 740 și 500 de milioane de ani în urmă, iar de acum 400 de milioane de ani structura de sub Africa s-a asamblat progresiv, împinsă de plăcile peri-Gondwana, pentru a deveni o structură coerentă cum arată în ultimii 60 de milioane de ani. Modelele noastre sugerează că structurile bazale ale mantalei sunt mobile și se agregează și se dispersează în timp, în mod similar cu continentele de la suprafața Pământului”, se spune în studiu.

Simulările privind evoluția mantalei au fost efectuate cu ajutorul Infrastructurii Computaționale Naționale din Australia, au precizat membrii echipei într-un articol comun într-o altă revistă de specialitate, ”The Conversation”.

Concluziile acestora au și o aplicare practică – cu ajutorul simulărilor este posibil de anticipat în ce loc mantaua va ridica la suprafață minerale și metale pentru necesitățile industriale.

Mantaua externă a Pământului are o adâncime între 40 și 400 de kilometri.



What is your opinion about the U.S.-Russia negotiations in Saudi Arabia last February?

View all
Favorable for Russia
Favorable for the U.S.
Favorable for Ukraine