Potrivit portalurilor pentru analiza datelor DeFiYield și Elliptic, la sfârșitul lui martie 2022 a avut loc cel mai grav atac hacker în domeniul finanțelor decentralizate al tuturor timpurilor. Ca valoare, aceasta a fost al doilea cel mai mare furt de criptomonede în istorie.
Identitatea hackerilor a rămas necunoscută timp de câteva săptămâni, până când Biroiul Federal de Investigații (FBI) al SUA a anunțat pe 14 aprilie că infracțiunea are legătură cu grupul ”Lazarus”, susținut și protejat de guvernul din Coreea de Nord. FBI nu a precizat cum a identificat făptașii și nici nu a prezentat dovezi care demonstrează implicarea nord-coreenilor.
Departamentul de Trezorerie a plasat imediat adresa utilizată de ”Lazarus” pentru tranzacții cu Ether în lista sancțiunilor, cu scopul de a preveni spălarea banilor furați prin intermediul burselor cripto din Statele Unite.
Până în acel moment, hoții au reușit să spele circa 18% din criptovalutele furate de la ”Axie Infinity”, notează Forbes cu referință la date analitice. ”Lazarus” și-a câștigat notorietatea datorită spargerii conturilor Sony Pictures în anul 2015, furând datele personale ale mii de angajați ai companiei, iar în 2017 s-a făcut responsabilă pentru atacul cunoscut drept ”WannaCry”, în rezultatul căruia au fost infectate peste 300.000 de computere în toată lumea cu un virus de răscumpărare.
în anul trecut nord-coreenii au furat de la platformele cripto valori de aproape $400 milioane. Strâmtorat financiar, regimul de la Phenian susține și protejează hackerii care colaborează cu el, iar grupul ”Lazarus” este format integral din specialiști IT militari sau în serviciul guvernului.
”Axie Infinity” a fost lansat în anul 2018 de firma vietmaneză Sky Mavis și a devenit rapid popular datorită faptului că utilizatorii pot câștiga bani reali din joc. În timpul pandemiei COVID-19 a devenit o sursă de venit pentru milioane de oameni în Asia de Sud-Est.