Habitatul viitorului strămoș al elefanților va fi tundra arctică, acolo unde a început extincția acelor animale acum 10.000 de ani.
Autorul proiectului a subliniat că nu are de gând să creeze vreo grădină zoologică de genul ”Jurassic Park”, menționând că prin acesta va căuta răspunsuri la întrebările legate de conservarea mediului, protecția biodiversității, dezvoltarea tehnologiilor genetice, elaborarea ghidurilor de etică, prevenirea extincției speciilor pe cale de dispariție.
Ambiția data este susținută financiar cu o injectare de 15 milioane de dolari din partea unor donatori privați.
Probleme în calea resurecției
Creatura care urmează să apară pe lume nu va fi un mamut 100%, ci mai curând un hibrid între elefantul asiatic și mamut. În proiect vor fi utilizate genele editate ale elefantului asiatic, care are un genom similar cu a mamutului în proporție de 99,6%.
Pentru a reuși, cercetătorii adunați în jurul ideei lui Church trebuie să soluționeze o serie de probleme tehnice și logistice.
Una dintre ele se referă la gestație. În anul 2017, când savantul a lansat ideea de resuscitare a mamuților, el a recunoscut că planul de a crește embrioni într-o femelă de elefant asiatic contravene eticii, deoarece această specie înseși este pe cale de dispariție. Ulterior Church a propus gestația în utere artificiale, care în prezent pur și simplu nu există.
Dacă, însă, Colossal reușește să creeze un astfel de uter, acesta va fi un moment de cotitură pentru biologia sintetică și va deschide un nou capitol în modificarea ecosistemului planetei.
O altă întrebare majoră ține de microflora animalelor, pe care savanții abia încep s-o înțeleagă chiar și la ființele vii. Creșterea hibrizilor într-un mediu controlat ar putea să restricționeze accesul acestora la microbii necesari pentru funcționarea creierului și dezvoltarea imunității.
De asemenea, există obstacole etice în calea proiectului. Potrivit zoologului Universității din Manchester, Matthew Cobb, comunitatea științifică nu privește mamutul ca pe o colecție de gene, ci ca pe un animal social, la fel cum este și elefantul asiatic modern, care dezvoltă un comportament social complex de-a lungul vieții, socializează cu semenii săi.
Nici zona arctică nu mai este cum a fost 10.000 de ani în urmă, astfel că în cazul în care mamutul hibrid părăsește laboratorul pentru noua casă, el s-ar putea să se confrunte cu probleme de adaptare la noul mediu.
Un grup de cercetători au scris pentru revista Journal for Nature Conversation că orice nouă creatură pe care o va acuce pe lume Colossal va fi un animal absolut nou, care nu va semăna cu niciuna dintre speciile dispărute și va fi plasat într-un ecosistem care nu a existat pe timpurile când au existat speciile respective.