În Singapore este testat programul ”Robo(t)Cop”


Autoritățile orașului-stat au decis să testeze doi roboți de dimensiuni mici în calitate de agenți pentru supravegherea ordinii publice; aceștia patrulează străzile și solicită trecătorilor să poarte măști.

În anul 1987 regizorul Paul Verhoeven a lansat filmul științifico-fantastic ”RoboCop”, în care un robot asamblat literalmente pe rămășițele unui polițist, ucis la datorie, face ordine într-un oraș profund afectat de corupție. 

După doar 20 de ani, povestea cu mașini autonome a prins contur în realitate, în prezent acestea fiind utilizate în diverse domenii - de la explorarea spațiului, la operațiuni militare și activități civile. În Singapore, un oraș-stat în Asia de Sud-Est, autoritățile experimentează cu roboți cu roți care trebuie să depisteze ”comportament anti-social” și să-l raporteze la sediul poliției. 

Roboți politicoși

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Știință și Tehnologie Internă, roboții Xavier sunt programați să recunoască situații de genul biciclete parcate ilegal, fumatul în public și nerespectarea protocoalelor privind COVID-19. Roboții sunt dotați, printre altele, cu tehnologie de recunoaștere facială și inteligență artificială, care identifică persoanele ce nu poartă mască. 

Roboții politicoși sunt și o sursă de distracție pentru public. Imagine: Business Insider 

Spre deosebire de cyborg-ul din ”RoboCop”, Xavierii din metal au sarcini mai limitate - toate cazurile înregistrate sunt transmise polițiștilor în carne și oase, care întreprind acțiunile necesare conform regulamentului.

Roboții nici seamănă a agenți de ordine publică, ci a mini-frigidere automate de livrare a pizza. În caz de necesitate ei pot alerta populația despre un pericol public sau ruga politicos huliganii să se conformeze legii. 

“Roboții Xavier pot spori potențial prezența forțelor de ordine și preveni activități eratice în locuri unde mobilitatea echipajelor este limitată. De asemenea, aceștia pot furniza informații în timp real despre persoane care se abat de la comportamentul normal, pentru a ajuta polițiștii să răspundă eficient la eventuale pericole”, a declarat Calvin Ng, directorul pentru aplicarea legii și conformitate în cadrul Autorității de Transport Terestru. 

Ascensiunea roboților - inevitabilă

Anterior Departamentul Poliției din New York a autorizat un câine-robot pentru a patrula străzile împreună cu polițiștii umani, iar în Los Angeles, tot SUA, în serviciul comunitar se află un robot în formă de rachetă. 

Un câine-patrulă polițienească în New York. Imagine: New York Times

Printre țările care experimentează cu roboți având funcții polițienești sunt SUA, Japonia, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Rusia, China, Singapore, Israel, Brazilia, Grecia, Franța, Spania, Germania, Polonia și chiar Republica Democratică Congo (dirijarea circulației rutiere). 

Armata SUA este liderul la dotarea cu roboți, inclusiv drone dirijate la distanță, care participă la operațiuni de recunoaștere, spionaj, deminare, salvare și lupte. În timp ce autoritățile - și mai ales militarii - sunt încântați de această tehnologie, peste 100 de experți preocupați de robotică și inteligența artificială au avertizat încă în anul 2016, într-o scrisoare publică comună - inclusiv Elon Musk și regretatul Stephen Hawking - că investirea mașinilor inteligente cu putere de decizie ar putea avea consecințe dezastruoase pentru omenire. 

Surse: Reuters, NBCnews, Wired



Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas