Decizia autorităților din El Salvador este una istorică, aceasta fiind prima țară care va permite circulația liberă a bitcoinului în toate domeniile publice și private, împreună cu dolarul SUA, care a fost până acum 20 de ani (din 2001) singura valută oficială în El Salvador.
Legea cu privire la bitcoin a trecut de lectura finală în parlament în iunie același an, cu 62 de voturi pro și 22 împotrivă, și a intrat în vigoare la 7 septembrie. Aceasta a fost susținută de președintele țării Nayib Bukele, care este creditat drept inițiatorul reformei bănești.
Pe de altă parte, pasul respectiv a fost dur criticat de Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, asociațiile financiar-bancare și fostul președinte american Donald Trump. Cel din urmă a scris pe pagina personală din Twitter, deblocată recent, că ”bitcoin este o înșelătorie”, făcând și o revelație politică: ”Nu-mi place acest lucru, deoarece bitcoin este valuta care concurează cu dolarul SUA”.
Bitcoin pentru toți cetățenii
În cadrul reformei, guvernul din San-Salvador a contractat compania fintech Bitso cu scopul de a dezvolta o aplicație specială pentru țară, numită ”Chivo”. După ce va descărca în telefon aplicația și va înregistra un cont, fiecare cetățean va primi la contul deschis 0,00066 bitcoin, sau echivalentul a 30 USD (la cursul din 20.09.2021). Aplicația Chivo poate fi descărcată din magazinele AppStore, Play Market și Huawei.
Bitso este o companie reglementată, și dispune de toate licențele necesare pentru operațiuni financiare în America Latină. În SUA compania interacționează cu banca californiană Silvergate, care asigură tranzacțiile de schimb ale utilizatorilor Chivo pe teritoriul Statelor Unite. Bitso este suspectată a fi o creatură a companiei BitGo, cu sediul în California, care a dezvoltat WBTC, un derivative de bitcoin care a fost portat ulterior în rețeaua Ethereum.
După ce primesc banii în punga Chivo, cetățenii pot cumpăra cu ei pentru bunuri și servicii în orice unitate comercială, instituție publică, restaurant, farmacie, stație de alimentare auto, etc. – toate aceste structure sunt obligate utilizeze platforma Chivo și să accepte plățile – fie în dolari, fie în bitcoin.
Transferurile în Chivo sunt realizate prin intermediu sistemului ”Lighting” – una dintre rețelele de nivelul 2 (L2 Network) – pentru a scurta timpul de confirmare a tranzacției de la o oră la câteva secunde și a reduce comisionul de la 2 dolari la câțiva cenți.
Pentru implementarea reformei guvernul El Salvador a alocat 203 milioane de dolari, dintre care 150 de milioane au fost cheltuite pentru achiziția de bitcoin și comisioanele de transfer.
Alte 30 de milioane au fost divizate în sume de câte 30 USD, care urmează să ajungă în conturile cetățenilor, și 23,3 milioane vor fi utilizate pentru finanțarea infrastructurii, inclusiv amplasarea bancomatelor.
În El Salvador au fost deja instalate 200 de bancomate pentru schimb, transfer, retragere și depunere de bani.
Argumente
El Salvador este un stat mic și sărac în America Latină. Guvernul nu are bani și nici nu este capabil să asigure populația cu locuri de muncă. Din cel 6,5 milioane de cetățeni ai țării 2,5 sunt muncitori migranți, împrăștiați prin toată lumea. Majoritatea gastarbaiterilor lucrează în SUA.
Nayib Bukele este unul dintre cei mai tineri șefi de stat din lume – la 24 iulie 2021 a împlinit 40 de ani.
Astfel, muncitorii migranți din El Salvador trimit acasă 6 miliarde de dolari anual, ceea ce reprezintă 23% din PIB-ul țării – cel mai înalt indicator în lume. Banii sunt trimiși prin bănci și companii intermediare de genul Western Union, care rețin un comision total de peste 400 milioane USD.
Deci, argumentează oficialitățile din San-Salvador, pentru a trimite bani în patrie, un muncitor migrant aflat în străinătate trebuie să efectueze operațiunea bancară în orele de lucru a unei zile lucrătoare, să aștepte câteva zile până banii ajung la destinație, și să achite un comision pentru tranzacție.
Prin Chivo, transferul poate fi efectuat oricând (24/24, 7/7) și durează doar câteva minute ca expeditorul să primească confirmarea tranzacției. Fără comisioane pentru utilizatori; toate cheltuielile aferente tranzacțiilor sunt asumate de către guvern.
Brazilia, Argentina, Panama, Venezuela, Cuba și Ecuador și-au declarat susținerea deplină cu El Salvador și vor analiza experiența țării respective în materie de finanțe crypto.
Consecințe
Pasul făcut de El Salvador pare să nu fie pe placul elitelor financiare, care au și luat măsuri îndreptate spre încetinirea reformei în țara dată.
Agenția Moody's a redus în iulie ratingul suveran al țării, unul din motive fiind ”tensiunile în ascensiune cu partenerii internaționali” în rezultatul adoptării legii cu privire la circulația criptovalutei bitcoin în El Salvador.
Fondul Monetar Internațional s-a retras din negocierile cu privire la oferirea unui credit de 1,3 miliarde USD pentru El Salvador, menționând ”volatilitatea bitcoinului”, ”probleme macrofinanciare și juridice” și ”necesitatea analizării profunde” a reformei.
Banca Mondială a respins solicitarea din partea El Salvador de a contribui la implementarea legislației bitcoin, argumentând că ”bitcoin are neajunsuri legate de protecția mediului și transparența tranzacțiilor”.
Experții sunt pro
Pe de altă parte, agenția Bloomberg, furnizorul global de informații pentru participanții profesioniști pe piețele financiare, a publicat recent un raport care inspiră optimism pentru sectorul fintech și cripto.
CITIȚI AICI RAPORTUL BLOOMBERG DESPRE PIAȚA CRIPTO-VALUTELOR (PDF, 2,9 MB)
Analiștii Bloomberg estimează că bitcoin va atinge în viitorul apropiat un curs de schimb de 100,000 USD și va deveni neoficial noua valută mondială de rezervă. Totodată, indicele Bloomberg Galaxy Crypto Index (BGCI) a crescut cu 1.000% de la sfârșitul anului 2019 și a demonstrat două beneficii uriașe față de indicele S&P 500: activele cripto sunt ”infectate” de schimbări cu adevărat revoluționare în sistemul financiar, iar creșterea valorii acestora depășește dinamica activelor financiare tradiționale după criza cauzată de coronavirus în primăvara anului 2020.
”Suntem convinși că bitcoin reprezintă viitorul digital (al banilor). Primul activ cripto ar putea să fi soluționat problema veche a valutei globale de rezervă, care este ușor transportabilă și tranzacționabilă, este tranzacționată 24 din 24 de ore, este relativ limitat la emitere și nu reprezintă vreo datorie sau proiect a cuiva”, a subliniat publicația.
De notat că băncile private sunt printre cei mai mari investitori în crypto-valute, pompând sute de miliarde de dolari în mineritul și comerțul cu Bitcoin, Ethereum și alte monede electronice.
La 8 septembrie 2021 și Ucraina a adoptat o lege privind activele virtuale și legalizarea cripto-valutelor.
Surse: Novaya Gazeta, Bloomberg, Reuters