Pe măsură ce populația umană creștea, apăreau noi soluții privind asigurarea cu produse alimentare – reducerea cantității deșeurilor alimentare, îmbunătățirea fertilității solurilor, obținerea unor recolte mai mari din specii ”îmbunătățite” de cereale și legume, agricultura hidroponică, și chiar producerea cărnii în condiții de laborator.
Tehnologiile astfel au reușit să facă minuni, însă explozia natalității, prelungirea speranței de viață și mai ales suprafața limitată a terenurilor potrivite pentru agricultură reduc dramatic posibilitățile oferite de inovații și cercetări. Colac peste pupăză – din cauza încălzirii globale nivelul oceanelor se ridică, iar deșertificarea avansează. Deci, ce soluții mai sunt?
Harta concentrației populației carnivore în lume. Imagine: Economist via FAO
De ce insectele?
Asia de Est are o tradiție bogată în ce privește consumul insectelor și larvelor, din care sunt preparate atât bucate ordinare, cât și delicatese. Majoritatea absolută a europenilor ar strâmba din nas, în cel mai bun caz. Dar nu vă grăbiți să aruncați aceste creturi la coșul de gunoi. Așa cum un copil mic respinge mâncarea pe care părintele încearcă să-l convingă s-o înghită, știind că conține anume ceea ce are nevoie un pici, exact așa stau lucrurile cu insectele, potrivit unei analize publicate de Economist.
Preparate cum trebuie, insectele și larvele sunt chiar gustoase. Exoscheletul acestora ar putea crea probleme la mestecat, dar consumul homarilor și crevetelor ne-a învățat să înlăturăm crusta. Cartea modernă a recetelor în bază de insecte își adaogă volume noi în toată lumea.
Lăcuste prăjite în Mexic. Imagine: proactivepestga.com
Un restaurant renumit din Mexic propune lăcuste prăjite, condimentate cu var, ardei iute și rulate într-o tortilla de porumb.