După Hawaii, simularea vieții pe Marte a început și în Israel


O echipă din 6 savanți s-a stabilit cu domiciliul temporar în craterul Ramon din sudul Israelului pentru a simula traiul în condițiile planetei Marte. Acum câteva luni și pe insulele Hawaii a început un proiect de simulare a vieții pe planeta roșie.

Timp de o lună cei 5 bărbați și o femeie vor locui în habitatul AMADEE-20, o cupolă prinsă de solul stâncos al deșertului, unde vor dormi, mânca și efectua diverse experimente.

Participanții la misiune vor trebui să poarte scafandre asemănătoare cu cele folosite de astronauți în spațiu în timpul activităților întreprinse în afara habitatului. Acestea vor avea montate camere video, microfoane și sisteme autonome de respirație. ”Marțienii” vor fi echipați cu senzori care le vor monitoriza semnele vitale, iar cercetătorii din centrul de comandă vor analiza mișcările și comportamentul.

Cei 6 participanți la misiune. Imagine: Reuters

În căutarea eșecurilor

Gernot Gromer, directorul Forumului Spațial Austriac, care gestionează proiectul în colaborare cu Agenția Spațială a Israelului, a declarat că așteaptă de la participanții la misiune să comită cât mai multe greșeli în perioada de simulare. ”Motoul nostru este să întâmpine eșecuri rapide, ieftine... deoarece orice greșeală aici pe Pământ ne va ajuta să nu le repetăm pe Marte”, a spus Gromer, citat de Reuters.

Inginerii și specialiștii din afară vor lucra cu o dronă și un rover pentru a îmbunătăți navigarea în regim autonom și cartografierea terenului într-o lume fără GPS și Google Maps.

Participanții la proiect vor efectua peste 20 de experimente complexe în domeniile geologie, biologie și medicină, iar după procesarea datelor vor publica rezultatele în revistele de specialitate.

NASA, cu un alt fel de misiune

Agenția aerospațială a SUA, NASA, a lansat în august 2021 un proiect cu durata de un an, având scopul de a studia condițiile de izolare îndelungată a astronauților de societate și mediul natural al Pământului.

Interiorul habitatului voluntarilor. Imagine: BBC

Este, de fapt, pentru prima dată când un grup de oameni, simulând activități extraterestre, va trebui să supraviețuiască în izolare o perioadă atât de lungă. Anterior NASA a izolat voluntari pentru perioade cu durata de 4 și 8 luni.

Cei 6 voluntari – un astrobiolog francez, un fizician german și patru americani (pilot, arhitect, jurnalist, și geolog) – locuiesc în proximitatea unui vulcan sterp, sub o cupolă de 11 metri în diametru și 6 metri înălțime, fără aer proaspăt, ori mâncare proaspătă, ori intimitate.

Cercetătorii NASA speră să elaboreze la sfârșitul misiunii un ghid de comportament pentru viitorii astronauți care vor pleca în misiuni de lungă durată și vor fi lipsiți de comunicare cu restul societății. De asemenea, vor fi făcute observații privind relațiile interpersonale între bărbați și între bărbați și femei, în condițiile în care ei vor lucra, mânca și dormi în apropiere imediată, în ”camere” convenționale cu doar un pat și o masă.

Raționul alimentar include praf de cașcaval și conserve cu ton.

”Una dintre lecțiile pe care vrem să le învățăm este că nu va fi posibil să evităm conflictele interpersonale. În misiuni de lungă durată poate să se întâmple orice, chiar și cu oameni excelenți”, a notat Kim Binsted, cercetător NASA.

Potrivit specialiștilor din industria aerospațială, zborurile spre Marte cu echipaje umane ar putea dura între 1 și 3 ani.

Cupolele vor fi conectate la energia solară. Imagine: BBC



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO