Resursele naturale ale țării sunt evaluate la sume deloc neglijabile – între 1 și 3 trilioane de dolari SUA, potrivit unui raport publicat de Ministerul Minelor și Petrolului din Kabul.
Fiind un teritoriu preponderent montan, cu suprafața de peste 652,8 mii de kilometri pătrați, Afganistanul este în posesia a peste 2,2 miliarde de tone de minereu de fier (350 miliarde de dolari la prețurile de astăzi), 1,3 miliarde de tone de marmură și 1,4 milioane de tone de minerale rare. Țara este cunoscută mai ales pentru pietrele sale prețioase - rubine, smaralde, turmaline și lapis lazuli, care sunt extrase la scară mică, în condiții artizanale, scrie Al Jazeera.
Primele încercări serioase de cartografiere și catalogare a resurselor afgane au fost întreprinse de specialiștii sovietici și colegii lor din blocul socialist, în perioada anilor 60-70 din secolul trecut. Războiul purtat de URSS pe teritoriul afgan împotriva modjahezilor nu a permis însă extragerea bogățiilor țării.
În anul 2010 agenția de geologie a Statelor Unite, USGS, în parteneriat cu autoritatea similară a Afganistanului, a efectuat cel mai vast studiu geologic în această țară asiatică, identificând 24 de ”zone de interes” în 34 de provincii. Și în acest caz, războiul americanilor cu talibanii a prevenit exploatarea resurselor.
Specialistul în geologie Scott Montgomery, care a studiat resursele naturale în Afganistan, consideră că țara ar avea nevoie de cel putin 7-10 ani pentru industrializarea producției miniere. Totodată, problemele de securitate, corupția endemică și legislația proastă sunt impedimente serioase în calea dezvoltării acestui sector.
Harta de mai sus prezintă rezervele de metal (în verde), rezervele de materiale de construcție (în galben), rezervele de minerale industriale (violet) și rezervele de gaz sau petrol (roșu).
Metale valoroase
Unul dintre metalele valoroase care există în abundență în Afganistan este fierul. Se estimează că munții afgani conțin 2,2 miliarde de tone metrice de minereu de fier și astfel Afganistanul este în topul a 10 țări cu cele mai mari rezerve extractibile de fier. Mina Hajigak din provincia Bamyan, la distanța de 130 km vest de la Kabul, are o cantitate de 1,7 miliarde de tone de minereu cu conținut de fier de 63-69% - acesta fiind cel mai mare depozit de minereu de fier din regiune.