O echipă de cercetători reprezentând diverse organizații, instituții și companii a lansat un proiect numit CETI (Cetacean Translation Initiative – Inițiativa de Traducere Cetaceelor), care și-a propus scopul de a înțelege limba cașaloților și a comunica în viitor cu aceste mamifere.
Participanții la proiect vor studia, cu ajutorul IA, sunetele pocnitoare emise de cașaloți când comunică unul cu altul, cunoscute drept ”code” – asemănătoare de departe cu codul Morse, relatează revista Hakai.
Membrii echipei au interceptat și înregistrat deja un număr de comunicări între mamiferele respective și intenționează să le descifreze cu ajutorul unui algoritm de procesare a limbilor naturale din domeniul IA. Primele rezultate arată că softul programat a înțeles ce sarcini are de făcut și a tradus câteva ”code” simple.
Misiunea CETI implică prelucrarea unui volum enorm de date, pentru care sunt necesare cel puțin 4 miliarde de ”code”. Pentru început vor fi preluate aproape 100.000 de ”code” de la un program de protecție a cașaloților a statului Dominica. Unul dintre cele mai reușite softuri de învățare a limbilor – GPT-3 – a fost antrenat prin învățarea a 175 de miliarde de cuvinte.
După descifrarea ”codelor”, cercetătorii vor trebui să le pună în anumite contexte, fără care ”codele” nu ar avea sens. Asta înseamnă că multe activități se vor desfășura în habitatele naturale ale cașaloților, iar munca va dura mulți ani.
Participanții la proiect consideră, însă, că efortul merită și că răsplata va fi imensă nu doar pentru ei, ci și pentru întreaga omenire: un model funcțional care va permite comunicarea cu cașaloții va putea fi adaptat pentru a înțelege și alte animale inteligente.
Interacțiunea cu natura și percepția faunei se vor schimba pentru totdeauna.
”Dacă vom descoperi că chiar sub nasul nostru există o civilizație întreagă, probabil că vom schimba comportamentul față de mediul în care trăim”, a declarat pentru presă Michael Bronstein, liderul grupului responsabil de învățarea automată în cadrul CETI.
Echipa este formată din specialiști veniți din diferite domenii, detașați instituții academice – inclusiv Universitatea Aarhus din Danemarca, Universitățile Harvard, Berkeley și New York din SUA, Institutul de Tehnologii Massachusetts din SUA, Universitatea Haifa din Israel, Institutul pentru Schimburi Științifice din Italia, Colegiul Imperial din Londra (UK).
La proiect mai participă și divizia pentru cercetări a gigantului IT Google Research, organizația National Geographic, și guvernul statului Dominica.