O coaliție a societății civile a fost marginalizată la summitul COP26 pentru criticarea elitei


Autoritățile britanice au făcut tot posibilul ca reprezentanții societății civile și activiștii pentru ecologie să fie cât mai puțin văzuți și auziți la cea de a 26-a Conferință pentru Schimbările Climatice (COP26), organizată de ONU la Glasgow în perioada 31 seotembrie – 21 noiembrie 2021.

Coaliția COP26 – care întrunește mișcări ecologiste, sindicate, comunități afectate de schimbările climatice, asociații ale popoarelor indigene, grupuri pentru drepturile omului și societatea civilă din țările sărace - a acuzat organizatorii evenimentului de exploatarea subiectului pentru a obține dividende politice și a pune cea mai mare parte a poverii financiare pe umerii oamenilor simpli.

La evenimentul din Scoția, Marea Britanie, s-au adunat șefii de stat și guvern din majoritatea țărilor lumii, dar și experți de mediu, având misiunea de a stabili obiective ambițioase dar concrete și măsurabile pentru reducerea emisiilor de carbon și încetinirea schimbărilor climatice.

Bannerul oficial al conferinței ținute la Glasgow. Imagine: ONU

În primele zile ale summitului, care este prezidat de Marea Britanie și Italia, s-a ajuns la înțelegerea de a institui un impozit minim de 15% pentru companii internaționale. Propunerea a venit din partea Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și este susținută de 130 de țări din cele 139 câte participă. Dacă inițiativa va ajunge în documentul final, giganții IT de genul Google, Amazon, Apple și Facebook vor trebui să contribuie 125 de miliarde de euro la programele de reducere a efectului de seră.

Liderii unor țări industrializate s-au grăbit să caracterizeze această înțelegere drept ”un pas colosal spre justiția fiscală” și ”cel mai important acord fiscal al secolului”.

Reacția giganților IT la propunerea OECD nu este cunoscută deocamdată. În același timp, liderii a 9 țări europene au refuzat să se alăture inițiativei, inclusiv Irlanda și Ungaria.

Republica Irlanda găzduiește sediile subdiviziunilor europene ale Google, Facebook și Apple, care sunt impuse în țara dată cu 12,5% din venit, și o eventuală majorare a impozitelor va diminua incasările bugetare ale guvernului de la Dublin, scrie France24.

”Albii vor decide soarta celor de culoare – din nou”

Pe de altă parte, Coaliția COP26 a protestat împotriva refuzului autorităților britanice de a permite intrarea delegaților acesteia în țara-gazdă a summitului, sub diverse pretexte. Două treimi din delegații care reprezintă coaliția așa și n-au ajuns la Glasgow deoarece nu au primit vizele necesare, n-au avut acces la vaccinuri, nu au primit la timp acreditarea, sau n-au reușit să se adapteze la reglementările de călătorie, care s-au modificat frecvent.

Totodată, orașul Glasgow s-a dovedit a fi scump și sărac în ce privește cazarea – hotelurile sunt ticsite cu oficialități care s-au bucurat de călătorii plătite din bani publici. Astfel, mulți delegați ai societății civile nu și-au putut permite acoperirea costurilor de călătorie și cazare. În schimb la eveniment sunt prezenți manageri de corporații, membri ai familiilor regale și celebrități, au afirmat reprezentanții Coaliției COP26. Coaliția s-a plâns pe ”atitudinea ostilă” a Ministerului de Externe de la Londra față de delegații din sudul emisferei, în particular cei din Africa, care au primit cele ai multe refuzuri la solicitările de viză.

Protestele și demonstrațiile pro-mediu au început cu câteva zile înainte de summit și vor continua pe întreaga durată a evenimentului. Imagine: BBC 

„Summitul COP26 va fi copleșitor de alb și bogat în acest an. Discuțiile ONU privind schimbările climatice sunt întotdeauna exclusiviste, dar în acest an logistica acestui summit a fost extraordinar de prost gestionată. La fiecare nivel, cei care sunt cei mai afectați de această criză au fost reduși la tăcere și excluși în mod sistemic. Devine din ce în ce mai clar că guvernul Regatului Unit a făcut din COP26 o platformă globală de promovare a intereselor sale și ale altor țări bogate, în timp ce organizarea unui for incluziv și legitim a rămas o idee îndepărtată”, au declarat reprezentanții Coaliției COP26 pentru publicația The Guardian.

Absențele

La summitul din Glasgow s-au reunit circa 30.000 de delegați, inclusiv jurnaliști, savanți, lobby-ști și protestatari; 56 dintre cele 195 de țări care există în lume nu sunt reprezentate la acest eveniment.

Cei mai notorii absenteiști sunt președintele Republicii Populare Chineze Xi Jinping, președintele Federației Ruse Vladimir Putin, și președintele Braziliei Jair Bolsonaro, în locul lor au fost detașate oficialități de rang mai inferior. China este în prezent cel mai mare poluant al planetei, Rusia este unul din cei mai răi poluanți ai bazinelor acvatice în Eurasia, iar Brazilia se face vinovată de defrișarea junglei amazoniene.

România este reprezentată la conferință de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Prima conferință de acet fel (COP1) a fost ținută la Berlin, în anul 1995, iar a 25-a ediție (COP25) a fost organizată la Madrid, în decembrie 2019. 



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO