Brexit-ul a prejudiciat economia britanică mai grav decât COVID-ul


Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), o structură a guvernului britanic, a publicat un raport în care se afirmă că impactul Brexit-ului asupra economiei Regatului Unit este mai sever decât prejudiciul adus de pandemia COVID-19.

Președintele OBR Richard Hughes a declarat pentru presă că părăsirea Uniunii Europene va reduce PIB-ul britanic pe termen lung cu circa 4%. Pe de altă parte, instituția pe care o conduce anticipează daunele provocate de infecția cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul de 2%.

Președintele OBR Richard Hughes a făcut public raportul imediat după prezentarea bugetului. Imagine: BBC

Autorii raportului notează că cheltuielile pentru trai ale populației se vor majora într-un ritm record în următorii 30 de ani, iar inflația se va apropia de 5%.

Portalul BBC notează că atât pandemia cât și Brexitul au contribuit la problemele în asigurarea cu mărfuri a populației, fiind întrerupt lanțul de aprovizionare și sistate o parte a serviciilor logistice. Ulterior s-a dovedit că una din cauze este deficitul de șoferi de camioane, mulți dintre care fie n-au putut intra în Marea Britanie în legătură cu noile reguli de imigrare / ședere ori s-au orientat la joburi pe continentul european.

Aceste evoluții au forțat guvernul să acorde vize de scurtă durată specialiștilor din EU în diverse domenii, inclusiv sectorul transporturilor, dar și muncitorilor sezonieri, care sunt căutați cu lumânarea de către fermieri.

OBR a menționat că de vină sunt noile reglementările pe piața muncii și în special regimul nou de imigrare.

Marea Britanie a votat secesiunea de UE în cadrul unui referendum din anul 2016, precedat de o campanie de dezinformare fără precedent. Oficial, țara a încetat să mai fie membru al blocului la 31 ianuarie 2020. ”Divorțul” a fost însoțit de scandaluri și negocieri dure privind viitoarele relații economice dintre părți.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO