Proteina sintetică a fost obținută la Institutul de Cercetări Produse Animaliere a Academiei de Științe Agricole din Beijing, în colaborare cu compania Shoulang Biological Technology. Procesul de producere presupune accelerarea fermentării unui gaz pentru crearea proteinei monocelulare, au anunțat sec autorii fără să ofere detalii.
Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale, care a publicat rezultatele studiului, a confirmat că noul produs este compatibil cu sănătatea și siguranța animalelor și va reduce dependența Chinei de achiziția a circa 100 de milioane de tone de boabe soia anual. Acesta este cea mai mare cantitate de soia importată de o singură țară.
Echipa din spatele cercetării a început operarea unei fabrici în provincia Hebei unde gazele reziduale eliminate în procesul de producere a opețului este transformat în proteină. Într-un an, fabrica poate genera 5.000 de tone de proteină. Costurile producerii de proteină sintetică nu au fost anunțate.
Crearea proteinei sintetice, însă, nu este o noutate în lume.
În lume există cel puțin 10 companii startup care au apelat la biologia sintetică pentru a crea mâncare pentru șeptelul din sectorul agricol, prin procesarea gazelor sau bacteriilor, ori altor micro-organisme bogate în proteine.
Cele mai cunoscute sunt Deep Branch din Marea Britanie, care transformă dioxidul de carbon emis de o centrală electrică în proteine pentru creșterea peștelui și a păsărilor, și Calysta din SUA, care lucrează în tandem cu traderul agricol Cargill la producerea proteinei monocelulare la o fabrică din statul Tennessee cu capacitatea de 200.000 de tone pe an.
Sursa: Reuters