UE ar putea renunța la acordul post-Brexit cu Londra, avertizează un ministru irlandez


Intenția guvernului condus de Boris Johnson de a suspenda unele părți ale Protocolului cu privire la Irlanda de Nord ar putea determina Uniunea Europeană să renunțe la întregul acord post-Brexit cu Marea Britanie.

Această declarație a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe a Republicii Irlanda Simon Coveney, care și-a exprimat îngrijorarea că Londra insistă să încalce documentul ce vizează înțelegerile privind Irlanda de Nord – declanșând mecanismul de suspendare (Art.16) a tuturor înțelegerilor cu Marea Britanie și pornind astfel un război comercial cu continentul.

Prim-ministrul Boris Johnson a anunțat despre posibilitatea ca unele prevederi din Protocolul cu privire la Irlanda de Nord să fie suspendate unilateral la finele Conferinței ONU privind Schimbările Climatice la Glasgow.

“Eu cred că dacă guvernul britanic refuză esențial să implementeze protocolul, chiar și în condițiile de flexibilitate extraordinară pe cale le oferim, și în schimb este determinat să-l pună deoparte, atunci consider că UE va răspunde într-un mod foarte serios”, a spus Coveney, citat de publicația scoțiană TheNation.

Acordul de Comerț și Cooperare într UE și UK face parte din Acordul de Retragere, iar de implementarea unuia dintre aceste documente depinde implementarea celuilalt, astfel încât încălcarea oricărui dintre cele două documente înseamnă și încălcarea ambelor, a sugerat diplomatul irlandez. El și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la un conflict comercial și că liderii de la Londra realizează care ar putea fi consecințele acestuia.

Ministrul, care a subliniat că ”are o responsabilitate de a lăsa la o parte limbajul diplomatic și a spune vorbi direct”, a mai avertizat că o eventuală decizie a Regatului Unit care afectează integritatea acordurilor va deteriora relațiile cu Republica Irlanda și va genera tensiuni în Irlanda de Nord.

UK și EU, în special Franța, sunt în prezent într-o dispută privind licențele la pescuit în apele care separă cele două țări. După negocieri dificile privind condițiile de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană și a protocolului ce vizează hotarul terestru în Irlanda, Londra acum insistă ca acesta din urmă să fie rescris în întregime. Datorită protocolului respectiv Irlanda de Nord a rămas în piața comunitară a mărfurilor, iar produsele care sunt aduse din partea opusă a Mării Irlandei, adică din Marea Britanie, sunt supuse verificărilor.

Regatul Unit s-a confruntat în lunile recente cu un deficit acut de mărfuri de prima necesitate, de combustibil și forță de muncă necalificată, iar Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară, o structură a guvernului de la Londra, a recunoscut oficial că de vină sunt noile reglementări pe piața muncii și în domeniul imigrației.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO