NASA va trimite pe Lună prima femeie și un bărbat de culoare, dar amână misiunile până în 2025


Administrația Națională de Aeronautică și Spațiu (NASA) a menținut planurile de alunizare pe satelitul natural al Pământului, dar implementarea va începe mai târziu, din cauza problemelor juridice și tehnice.

Programul Artemis, care prevede o serie de misiuni spre Lună, cu aselenizarea și prezența temporară a oamenilor pe satelit, va derula în continuare în colaborare cu SpaceX, compania condusă de miltimiliardarul Elon Musk, a anunțat directorul agenției americane pentru explorarea cosmosului Bill Nelson.

Anunțul vine după ce justiția din SUA a respins pretențiile din partea companiei unui alt miliardar, Jeff Bezos, care a concurat pentru contractul cu NASA în favoarea Blue Origin.

Potrivit lui Nelson, este de așteptat ca Blue Origin să conteste hotărârea curții federale de apel în instanța supremă și astfel programul ar putea fi tergiversat.

SpaceX va rămâne ”opțiunea 1” la proiectarea și construcția rachetelor și modulelor pentru programul Artemis, însă există și alte impedimente care ar putea să amâne și mai mult prima lansare: aprobarea finanțării de către Congress, restricțiile COVID-19, testarea tehnologiilor, și altele. În aceste condiții NASA a decis să programeze începutul zborurilor pentru 2025.

NASA intenționează să trimită pe Lună o femeie și un bărbat de culoare, ceea ce ar fi o premieră în domeniul astronauticii.