Acest scenariu, care pare a fi rupt dintr-un film science fiction, este parte a misiunii DART (Double Asteroid Redirection Test) a agenției aerospațiale NASA cu scopul de a experimenta în cosmos cum se comportă asteroizii după ciocnire și care sunt șansele devierii acestora de la traiectoria cunoscută.
Este primul experiment de acest gen în istoria astronomiei, dacă facem excepție de micro-bombardarea de către naveta japoneză Hayabusa-2 a unui alt asteroid în anul 2019, cu scopul de a colecta bucăți de rocă. Costul misiunii este de 330 milioane de dolari SUA.
Naveta-kamikadze
DART este de fapt un aparat cosmic autonom cu dimensiunile cât două bancomate și va intra în coliziune cu asteroidul Dimorphos – care nu este o amenințare pentru planeta noastră – la o distanță de aproape 11 milioane de kilometri de Terra. Dimensiunile asteroidului sunt comparabile cu o piramidă mare egipteană, având lățimea de 160 de metri.
Inginerii Universității John Hopkins verifică funcționarea navetei DART. Imagine: NASA
Deși astronomii nu cunosc în prezent niciun asteroid mai mare de 140 de metri care ar prezenta un pericol pentru Pământ în următorii 100 de ani, o coliziune cu un astfel de corp ceresc în viitor este un eveniment invevitabil, consideră profesorul de astrofizică de la Institutul de Tehnologii din Florida Markus Wilde. ”Acum suntem fără nicio apărare împotrivă oricăror asteroizi”, a subliniat el pentru Mashable.com.
Impactul ar putea avea loc la 1 octombrie 2022, iar NASA se așteaptă ca DART – la viteza de peste 24.000 km/oră, având în vedere dimensiunile mici în comparație cu ținta – să-i dea asteroidului doar un ghiont.