Atmosfera foarte rarefiată a Lunii conține hidrogen, neon și argon. Însă stratul pietros de la suprafața acesteia este format din regolit, din care poate fi extras oxigenul.
Profesorul în științele solurilor a Universității Southern Cross din Australia, John Grant, crede că rocile lunare conțin oxigen care ar fi suficient pentru 8 miliarde de oameni timp de 100.000 de ani, iar metoda electrolizei este cheia producerii acestui element chimic.
”Tehnologia de extracție, cunoscută sub numele de electroliză există deja și este un proces destul de simplu. Pe Pământ, acest proces este folosit în mod obișnuit în producție, de exemplu în industria aluminiului: Un curent electric este trecut printr-o formă lichidă de oxid de aluminiu prin intermediul electrozilor, pentru a separa aluminiul de oxigen”, a scris Grant într-un articol pentru publicația științifică The Conversation.
Teoria cercetătorului va fi verificată în cadrul unui parteneriat între Agenția Spațială Australiană și NASA, instituția echivalentă a SUA.
Cele două organizații au semnat în octombrie curent un acord de colaborare, potrivit căruia australienii vor trimite pe Luna un rover cu ajutorul programului american Artemis, pentru a colecta roci lunare și a extrage oxigenul din regolit.
În opinia lui Grant, oxigenul formează 45% din solul lunar, doar că separarea lui de alte elemente care intră în compoziția regolitului (silicon, aluminium, magnezium) este costisitoare. E nevoie de foarte multă energie și utilaje industriale speciale, a precizat profesorul. ”O operațiune sustenabilă ar avea nevoie de energia solară și alte resurse care sunt disponibile pe Lună”, a adăugat el.
Planurile lui Grant ar putea totuși deveni viabile – un startup belgian, Space Applications Services, a anunțat recent că va construi trei reactoare și le va trimite pe Lună pentru a crea oxigen prin metoda electrolizei. Primul reactor experimental ar putea fi gata deja în anul 2025 și livrat pe Luna cu ajutorul Agenției Spațiale Europene.
Un eventual succes ar putea schimba istoria pentru domeniul astronauticii – dacă oamenii vor învăța să sintetizeze aerul respirabil pe loc, apariția bazelor pe Lună este garantată, iar explorarea cosmosului va primi un imbold uriaș.