Savanții chinezi anunță descoperirea unei metode ieftine de a obține fuziunea nucleară


Fuziunea nucleară, o sursă promițătoare de energie curată, poate fi generată la costuri mai mici decât au reușit colegii din Occident, s-au lăudat cercetătorii Institutului de Fizică a Academiei de Științe din China.

Experimentele, pentru care guvernul de la Beijing a alocat echivalentul a 156 de milioane de dolari SUA, s-au desfășurat într-o perioadă de 6 ani la un laborator echipat cu lasere din Shenguang. Potrivit publicației South China Morning Post, deși finanțarea oferită savanților chinezi nu se compară cu bugetul de 45-65 de miliarde de dolari pentru necesitățile Reactorului Internațional Termal Experimental din Franța, aceștia au reușit să identifice o metodă mai rentabilă de generare a energiei din fuziunea nucleară.

Cercetătorii chinezi au luat în considerație experiența omologilor americani acumulată vara trecută la Instalația Națională de Ardere din California, unde savanții au focusat 100 de lasere foarte puternice într-un singur punct și în rezultat oglinzile generatoare de fascicule s-au deformat, fapt care a compromis precizia.

Echipa de cercetare s-a bazat pe un experiment efectuat în anul 1997 de compatriotul Zhang Jie, un fizician cu faimă internațională, care a sugerat o metoda mai simplă: focusarea unor lasere moderate la două conuri mici din aur, care emit plasma de hidrogen unul spre altul. Când procesul se desfășoară în condiții de potrivire exactă a parametrilor, ”poate avea loc” fuziunea nucleară, menționează sursa citată.

Deși conurile din aur se evaporează după fuziune, costul final va fi extrem de mic, sau chiar neglijabil, în funcționarea viitoare a centralei electrice, a dat asigurări Zhang Zhe, liderul echipei de cercetare, adăugând că ”Un mic bob de aur poate face mii de alte conuri”.

Savantul a recunoscut că au existat numeroase probleme în timpul experimentului, inclusiv datorită echipamentelor inferioare celor din Europa și SUA, și a spus că echipa este în așteptarea unor instrumente mai sofisticate.

Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, cu masă mai mare decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau particule alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).

Din cauză că nucleele participante în fuziune sunt încărcate electric, reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a învinge potențialul electric (forțele de respingere electrică) și prin urmare se apropie suficient pentru ca forțele nucleare (care au rază de acțiune limitată) să poată rearanja nucleonii. Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, sau accelerarea nucleelor în acceleratoare de particule.

Fuziunea nucleară este sursa principală de energie în stelele active.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO