Aerul poluat afectează sănătatea reproductivă


Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Maryland au descoperit că respirarea aerului poluat poate duce la scăderea numărului de spermatozoizi.

Ei au menționat într-un studiu publicat în revista online Environmental Health Perspectives că poluarea cauzează inflamația creierului la șoareci, iar aceasta, la rândul ei, a redus numărul de spermatozoizi la animalele date. Acest lucru s-a întâmplat datorită conexiunii dintre creier și sistemul reproductiv, a explicat Universitatea din Maryland într-un comunicat de presă.

Cercetătorii au crescut șoareci cărora le lipsește proteina responsabilă de inflamarea creierului.

Ulterior ei au expus șoarecii mutanți și șoarecii normali la aerul poluat, comparând numărul de spermatozoizi de până și după experiment.

S-a descoperit că la șoarecii care au suportat mutații numărul de spermatozoizi a rămas același, în timp ce la semenii lor normali a avut loc o reducere a numărului. Cercetătorii au presupus că aerul poluat este sursa unor probleme la hipotalamusul rozătoarelor, care controlează funcțiile de bază cum sunt foamea, setea și sexul.

„Am constatat că daunele cauzate de poluarea aerului – cel puțin numărului de spermatozoizi – ar putea fi remediate prin îndepărtarea unui singur marker de inflamație din creierul șoarecilor, ceea ce înseamnă că am putea elabora terapii care ar putea preveni sau inversa efectele nocive ale poluării aerului asupra fertilității”, a spus Zhekang Ying, autorul principal al studiului și profesor asistent de medicină la universitate.

Dacă concluziile sunt aplicabile și în cazul oamenilor, cercetătorii ar putea dezvolta tratamente pentru infertilitate dar și alte afecțiuni cauzate de poluarea aerului, de exemplu hipertensiunea arterială, diabetul, și boli cardiovasculare, a adăugat Charles Hong, directorul centrului de cercetări în cardiologie în cadrul universității.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO