De ce eventuala deconectare a Rusiei de la SWIFT nu va conta?


Președintele SUA Joe Biden a declarat că administrația sa va impune noi sancțiuni dacă Rusia atacă Ucraina, și deconectarea de la SWIFT este una din opțiuni.

Avertizările privind o posibilă deconectare a Federației Ruse de la sistemul SWIFT au fost lansate încă în anul 2014, când Kremlinul a ordonat anexarea Crimeei și ocuparea unor teritorii în estul Ucrainei. Istoria se repetă acum, când Occidentul sesizează pericolul unei invazii rusești în țara vecină.

Chiar dacă se materializează de data asta, excluderea Rusiei din SWIFT ar putea să nu aducă prejudicii mari agresorului.

Rusia este pregătită, de fapt, pentru deconectare

Conducerea de la Kremlin a luat în calcul o eventuală deconectare de la SWIFT și a analizat amănunțit dezavantajele deconectării, imediat după ce politicienii europeni și americani au sugerat pentru prima dată că așa o posibilitate există. 

Anterior, de la acest sistem au fost deconectate Coreea de Nord și Iranul. Pentru Coreea de Nord această sancțiune nu a contat prea mult, deoarece țara nu întreține relații comerciale palpabile cu restul lumii și nu are servicii financiare sofisticate.

Iran, care este un producător de petrol major în lume, a simțit mai usturător impactul deconectării. Totuși țara nu a fost integrată plenar în sistemele financiare internaționale, companiile și băncile locale nefiind jucători indispensabili pe piața mondială. Viața a devenit mai grea, dar suportabilă, iar Iran a rămas conectat la sistemul bancar internațional.

Ce se va întâmpla după deconectare

Federația Rusă are o greutate economică mai mare pe piața internațională și este furnizorul dominant sau aproape monopolist de gaze naturale în Europa. Deconectarea de la SWIFT va lovi în băncile – și implicit companiile – rusești, dar va afecta și băncile (și companiile) europene.

Într-un astfel de scenariu, rubla rusească se va prăbuși aproape imediat, dar își va reveni cu timpul, deoarece rezervele valutare și în aur masive ale Moscovei vor juca rolul de pernă pentru aterizare.

Aceste rezerve sunt în prezent estimate între $600 și $620 de miliarde. Mai mult decât Rusia au doar China, Japonia, Elveția și India.

În același timp, Rusia a luat în serios primele avertizări de deconectare și a dezvoltat între timp un sistem propriu de comunicare financiară, numit Sistemul de Transmitere a Mesajelor Financiare (Система передачи финансовых сообщений sau STMF). În prezent el este utilizat de peste 400 de bănci rusești și câteva zeci de bănci în ”străinătatea apropiată”, preponderent Belarus și Armenia – aliații Moscovei.

Aproximativ 20% din operațiunile bancare sunt procesate prin acest sistem, care însă nu este perfect. Spre deosebire de SWIFT, care este funcțional 24 de ore pe zi, STMF este accesibil doar în zilele de lucru și are o limită la numărul de caractere. Printre altele, și China dezvoltă un sistem alternativ propriu, iar în prezent folosește în paralel Sistemul de Plăți Interbancare Transfrontaliere, activ din anul 2015. 

Spiritul de revoltă

Astfel, deconectarea de la SWIFT cu certitudine va face viața bancherilor mai dificilă, dar și a rușilor ordinari, care nu au nicio legătură cu regimul lui Vladimir Putin.

Sunt foarte puțini cetățeni ruși care depind de transferuri internaționale, iar șansele ca persoanele ale căror bunăstare ar putea fi afectată de întreruperea servicului SWIFT să se revolte sunt aproape de zero.

Printre altele, formarea bugetului Rusiei nu este influențată de contribuțiile fiscale ale businessului mic – unde este angajată cea mai mare parte a populației active, după sectorul public – sau a plătitorilor individuali. Deaceea o eventuală grevă generală nu ar pune în pericol veniturile bugetare.

Totodată populația Rusiei este obișnuită cu lipsurile și o nouă porție de sancțiuni va fi privită dacă nu cu ostilitate, atunci cu indiferență. Elita de la guvernare, care reprezintă serviciile speciale și funcționarii loiali, au temperat spiritul de revoltă în societatea rusească pe parcursul aflării la putere a lui Putin.

Cripto, ca alternativă

Federația Rusă a adoptat decizia de creare a rublei digitale în anul 2020. Un moment mai puțin cunoscut este că guvernul rus susține sau cel puțin tolerează activitățile de minare a monedelor digitale, care ar putea fi o sursă viabilă pentru transferuri rapide de bani și schimb valutar. Ferme de minare cripto, controlate de serviciile speciale rusești, există în câteva regiuni secesioniste (inclusiv Transnistria) ale unor foste republici sovietice, dar și în interiorul Rusiei. 

Una din cele mai mari ferme de acest gen este situată în centrul capitalei ruse. Zgârâie-norul cu 97 de etaje ”Vostok”, o bijuterie a centrului de afaceri din Moscova, figurează în rapoartele Departamentului de Trezorerie a SUA drept gazda a peste 20 de firme implicate în minarea monedelor digitale, convertirea de cripro-valute în bani reali, spălare de bani, atacuri cibernetice, spionaj tehnologic și financiar, etc.

Turnul Vostok din Moscova găzduiește cele mai periculoase firme din industria cripto. Imagine: Bloomberg

Experții notează că este imposibil să închiriezi spațiu în această clădire și să participi la activități ilegale fără aprobarea sau susținerea autorităților, sau fără participarea serviciilor speciale. EggChange, Chainanalysis, CashBank, Suex OTC și Buy-Bitcoin.pro sunt doar câteva dintre firmele rusești prezente în lista de sancțiuni americane pentru procesarea ilicită a plăților cripto din surse suspecte, cu risc înalt și criminale, în valoare de zeci de miliarde de dolari. 

Tehnologia blockchain, care este baza banilor digitali, a început deja să înghesuie SWIFT pe piața transferurilor și specialiștii anticipează că o va înlocui complet în câțiva ani. Deja nu mai este secret că printre cei mai mari investitori în această tehnologie sunt chiar băncile. JPMorgan, de exemplu, una dintre cele mai mari bănci în lume, deservește bursele cripto Coinbse și Gemini Trust din anul 2020. 

Astfel, răspunsul la întrebarea cât de eficientă ar putea fi deconectarea Rusiei de la sistemul SWIFT ar putea să-i dezamăgească pe ei care sunt în așteptarea unui miracol de la această măsură.

Ghenadi Salîci, președintele băncii rusești Freedom Finance, consideră că transferul bancar nu mai este demult singura posibilitate de a transfera bani. Deconectarea fie va împinge Rusia spre instrumentele din secolul trecut, fie va accelera dezvoltarea în țară a sectorului fintech. 

”Experiența Uniunii Sovietice, care s-a aflat mulți ani sub sancțiuni și cumpăra utilajele necesare în aceeași Europă, sugerează că nu există probleme ce nu pot fi rezolvate, mai ales având astfel de tehnologii”, a spus el. Bancherul a recunoscut că măsura (deconectarea de la SWIFT) va fi dureroasă, dar nu și mortală.

Ce este SWIFT?

Abrevierea dată înseamnă ”Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication”, adică Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Globale. În esență SWIFT este o platformă de comunicare rapidă și securizată între bănci, brokeri și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi anumite informații, de exemplu instrucțiuni pentru transferul internațional de bani sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliate. 

SWIFT a intrat în funcțiune în anul 1973 și are sediul în Belgia. Sistemul este în proprietatea comună a băncilor centrale din așa-numitul grup G10 – Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Marea Britanie, SUA, Eleția și Suedia. Banca Centrală Europeană este de asemenea un membru al acestui club, iar un reprezentant al Băncii Centrale a Rusiei intră în boardul de conducere.
Deși este guvernat în comun, SWIFT se supune legilor belgiene și legilor UE.

În pofida credinței răspândite în mediul non-financiar, SWIFT nu este un software pentru transferul de bani sau acțiuni. Când o companie românească, de exemplu, cumpără gaze naturale de la o companie rusească, prima instruiește banca la care se deservește să transfere suma necesară la un cont cu număr unic și cod SWIFT.

Prin SWIFT, de la contul bancar al firmei românești pleacă un mesaj la banca unde se deservește compania rusească prin care anunță că banii pleacă dintr-o bancă în alta. Bani ajung pe cale electronică și recipientul îi poate retrage. SWIFT utilizează coduri standarde cu instrucțiuni, care permit procesarea rapidă a plății.

Sistemul dat este utilizat de peste 11.000 de instituții financiare în peste 200 de țări. Cel puțin 10 miliarde de mesaje ”trec” prin SWIFT în fiecare an. Înainte de SWIFT băncile utilizau ”telex”-ul, în baza telegrafelor vechi, care erau lente și nesecurizate.

În secolul vitezelor, cum este numit secolul 21, SWIFT face o diferență mare în comparație cu Telex-ul, însă tehnologiile nu stau pe loc și ar putea fi pensionat în curând la fel ca și predecesorul.



Sondaj

Sondaj1

View all
Rasap1
Rasp 2