Pentru ce Nicaragua va primi 1 milion de doze de vaccinuri gratuite


China a donat 1 milion de doze de vaccinuri anti-Covid guvernului din Managua, capitala statului din America Centrală, drept recompensă pentru întreruperea relațiilor diplomatice cu Taiwan.

Acordul de restabilire a legăturilor diplomatice între Nicaragua și China a fost încheiat în timpul vizitei la Beijing a lui Laureano Ortega Murillo, fiul președintelui Daniel Ortega și consilier în administrația acestuia, săptămâna trecută.

Consilierul a revenit duminica trecută acasă cu primele 200.000 de doze de vaccinuri produse la Sinopharm, la bordul unui avion Air China, fiind întâmpinat cu pompă și numeroase camere de televiziune.

Potivit datelor medicale, mai puțin de 40% din populația adultă a țării este vaccinată conform schemei complete, dar peste 65% din locuitorii adulți au primit cel puțin o doză. Populația din Nicaragua numără mai mult de 6,62 de milioane de oameni.

China depune eforturi enorme pentru a convinge țările membre ale ONU să renunțe la recunoașterea oficială a Taiwanului drept republică independentă, considerând acest stat insular drept o provincie separatistă a Chinei. Printre cele mai răspândite metode sunt șantajul sau ”cumpărarea” la propriu a guvernelor.

Taiwan este un stat democratic, susținut de SUA și aliații occidentali, dar nerecunoscut de China și o parte din membrii ONU. Orice stat care își dorește relații normale cu RPC este obligat să renunțe la relațiile diplomatice și politice cu guvernul de la Taipei, capitala Taiwanului.

În octombrie curent Lituania – care este membru al Uniunii Europene – a permis Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare la Vilnius, acesta fiind de fapt cu statut de ambasadă. Drept răspuns China a retrogradat ambasada până la nivel de oficiu charge d'affaires.

Guvernul de la Taipei și-a exprimat ”profunda întristare” în legătură cu decizia autorităților din Nicaragua, țară guvernată de un regim pro-socialism. Șapte state din America Latină și Oceania au renunțat la relațiile diplomatice cu Taiwan începând cu anul 2016.



Do you believe North Korea will send troops to Ukraine?

View all
No, it will not
Yes, it will
Perhaps a few observers or consultants