O echipă de cercetători de la trei instituții universitare din America de Nord bate alarma de ceva timp în legătură cu noile planuri de marketing ale agenților de publicitate: plasarea de anunțuri publicitare în creierul consumatorului în timp ce acesta doarme.
Sună incredibil și chiar rupt dintr-un scenariu fantastic, dar Adam Haar Horowitz de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA), Robert Stickgold de la Colegiul Medical Harvard (SUA) și Centrul pentru Studierea Somnului și a Percepției (Israel), și Antonio Zadra de la Centrul pentru Cercetări Avansate în Medicina Somnului și Universitatea din Montreal au publicat un eseu comun în care avertizează că lucrurile ar putea lua o turnură urâtă în mai puțin de trei ani.
Antonio Zadra și Robert Stickgold sunt co-autori și la lucrarea ”Când creierul visează”
Potrivit eseului din revista online Aeon, o platformă digitală pentru probleme globale ale societății, cel puțin 77% din agențiile de marketing intenționează să facă uz de așa-numitele tehnologiile somnului - ”dreamtech”.
Această cifră se bazează pe rezultatele unui studiu comandat de Asociația Americanp de Marketing din New York și este întitulat ”Viitorul marketingului 2021”.
Curios este că din cei 500 de consumatori chestionați 32% nu au avut obiecții față de invazia publicitară în timpul somnului, iar 3 din 10 respondenți au au avut nicio opinie.
„Multiple studii de marketing testează în mod deschis noi modalități de a modifica și de a stimula comportamentul de cumpărare prin somn și hacking-ul de vise. […] Utilizarea comercială, cu scop de profit, a incubației viselor – alias prezentarea stimulilor înainte sau în timpul somnului pentru a afecta conținutul visului – devine rapid o realitate”, notează cei trei savanți.
Doi dintre aceștia au lucrat anterior la un dispozitiv confecționat de Institutul de Tehnologie din Massachusetts pentru a comunica cu subiecții studiați prin somn și chiar a influența conținutul viselor.
Autorii studiului au oferit și exemple din afara experienței proprii. Ei au amintit că înainte de startul competiției Super Bowl în SUA, compania Molson Coors ademenea voluntari la un experiment cu ”incubarea targhetată a viselor”, în schimbul berii gratuite. Întregul experiment a urmat buchia unui studiu publicat în anul 2020 pe subiectul dat, unde co-autori sunt doi dintre semnatarii eseului – Horowitz și Stickgold.
”Industria de publicitate urmărește atent noutățile comunității academice”, au subliniat ei.
Un aspect deranjant este că subiecții ar putea nici să nu-și aducă aminte că au participat la experiment, au mai spus cei trei. Într-un alt studiu cercetătorii au amestecat fumul de țigară cu mirosuri neplăcute și au descoperit că persoanele date au redus frecvența fumatului, dar nu-și puteau explica cauza.
La începutul anului curent toți trei savanți au publicat o scrisoare deschisă pentru autorități, sub care și-au pus semnăturile și alți 40 de cercetători, în care avertizează despre un pericol iminent pentru libertățile oamenilor și cheamă guvernele să adopte legislații care ar tăia din pofta de advertiserilor de a se băga într-un domeniu intim și sensibil pentru oameni.
Horowitz, Stickgold și Zadra apără, pe de altă parte, dreptul savanților de a căuta terapii și tratamente pentru o serie de afecțiuni medicale prin accesarea subconștientului, de exemplu stresul post-traumatic, tulburarea cunoscută ca mișcarea rapidă a ochilor, insomnia sau coșmarurile.
Comisia Federală pentru Comerț, care reglementează domeniul publicității în SUA, ar trebui să se autosesizeze înainte ca firmele de tehnologie să înceapă a fabrica ceasuri, implanturi și aplicații care monitorizează somnul și trimite datele despre utilizatori unor terțe părți, cu scop de a genera profit. Astfel de dispozitive deja există (iPhone și Apple Watch de la Apple, Fitbit și Nest Hub de la Google) sau sunt pe cale să apară (senzorul radar de la Amazon).
Hack-uirea viselor va rezulta în exploatarea la o scară fără precedent a oamenilor în viața reală, au avertizat cei trei savanți.