Este pentru prima dată în istorie când un dispozitiv făcut de om s-a apropiat atât de mult de Soare, ceea ce reprezintă un pas mare pentru studiul stelar. Naveta Parker Solar a fost lansată în anul 2018, iar pe 12 decembrie 2021 a trecut de suprafața critică Alfven, hotarul după care gravitația și câmpul magnetic al sferei gigantice nu mai păstra materialul solar.
După acest punct naveta se află oficial în atmosfera Soarelui, comunică NASA.
Până acum savanții nu erau siguri unde se termină atmosfera stelei, estimând distanța până la suprafața stele între 6,9 milioane și 13,8 milioane de kilometri. Datorită Parker Solar ei au putut să sesizeze acest hotar cu o precizie mai mare – 13 milioane de kilometri. De câteva ori naveta a ieșit și re-intrat în atmosferă, ceea ce a confirmat ipoteza că ea nu este uniformă.
De asemenea Parker a avut și momente când tranzita așa-numitele pseudofilamente – structuri masive de asupra suprafeței stelei unde condițiile sunt mai liniștite și furtuna de particule este mai lentă.
Aceste structuri sunt vizibile pe Pământ în timpul eclipselor solare.
Parket Solar va continua să se apropie de suprafața stelei până la o altitudine de cca 6,1 milioane de kilometri, în anul 2025. Naveta se află tot timpul cu ecranul protector îndreptat spre Soare.
Centrul galaxiei noastre
În aceeași perioadă, cercetătorii de la Observatorul European de Sud au reușit să finalizeze prelucrarea imaginilor obținute cu ajutorul Marelui Interferometru Telescopic, care a captat centrul galaxiei Calea Lactee.
Imaginile au fost obținute în perioada martie – iulie 2021 și au putut fi mărite de 20 de ori decât a fost posibil cu alte telescoape. Astfel, astronomii au putut depista câteva stele care orbitează gaura neagră masivă din centrul galaxiei, numită Sagitarius A. Urmărind orbitele acelor stele, ei au putut confirma că gaura este în rotație în jurul osiei sale.
Una dintre stele, numită S29, la un anumit punct se apropie de gaura neagră la o distanță de 13 miliare de kilometri. Este de 90 de ori mai mult decât distanța între Pământ și Soare.
Cu ajutorul programelor speciale astronomii au putut simula cum gravitația influențează mișcarea stelelor. Mai multe detalii vor fi vizibile după construcția telescopului ELT (Extreme Large Telescope) în deșertul chilean Atacama din America Latină.