James Payer, un cercetători de 35 de ani în domeniul regenerării țesuturilor cu ajutorul celulelor stem, consideră că îmbătrânirea este o maladie, iar orice maladie trebuie să aibă un leac. Scopul întreprinderii pe care a fondat-o, Cambrian Biopharma, este de a găsi afecțiunile și bolile care contribuie la îmbătrânire, gen pierderea masei musculare, pierderea calciului în oase, etc.
Payer s-a stabilit în SUA pentru a fi mai aproape de tehnologii și investitori. Unul dintre investitori este miliardarul excentric german Christian Angermayer, care este și partenerul biologului britanic în afacerea respectivă. Cambrian Biopharma a anunțat într-un comunicat de presă că în noiembrie 2021 a adunat de la ”un grup de investitori vizionari” $100 de milioane pentru misiunea propusă.
La prima etapă, care ar trebui să se încheie în anul 2050, cei doi vor să obțină întinerirea oamenilor cu 20 de ani, astfel încât cei cu vârsta de 70 să se simtă de 50. Vârsta de 50 de ani este considerată în prezent frontiera după care organele interne și țesuturile organismului uman încep să degradeze.
James Peyer și Christian Angermayer. Imagine: Cambria Biopharma
După identificarea medicamentelor cu care poate fi controlată vârsta, firma va efectua cercetări suplimentare pentru a spori efectul acestora, iar ulterior va solicita o licență oficială pentru producerea și comercializarea lor.
Payer își imaginează că într-un final ar putea să propună oamenilor un drog profilactic care – administrat regulat, ca vitaminele – va prelungi viața.
Scopul este fezabil?
De notat că în lume există medicamente care au proprietăți de încetinire a procesului de îmbătrânire, de exemplu metformina, un drog anti-diabetic care ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge.
Acest fapt este certificat în studii preliminare, după o serie de experimente pe rozătoare, însă metformina nu este considerată oficial un medicament anti-îmbătrînire.
Odată cu progresul tehnologic au apărut multiple dovezi care arată că o serie de medicamente și terapii sau manipilări la nivel genetic sunt capabile de a prelungi viața unui organism viu. Cele mai multe experimente – și succese – au fost obținute în experimentele cu șoarecii.
Universitatea Juntendo din Tokyo, de exemplu, a descoperit că în organism există așa-numite ”celule zombi”, care încetează la un anumit moment să se multiplice, dar nici nu mor. Potrivit revistei Nature Aging, unde au fost publicate rezultatele cercetărilor efectuate de savanții japonezi, ”vaccinarea senolitică (prin sân) îmbunătățește fenotipurile normale și patologice legate de vârstă și crește durata de viață la șoarecii cu semne de îmbătrînire prematură”.
Procesul, cu denumirea ”senescență”, este declanșat dintr-o serie de motive, majoritatea dintre care apar în procesul de îmbătrânire, a confirmat IFL Science, o altă revistă științifică.
Goana după eternitate
Cambrian Biopharma nu este singura firmă în căutare de eternitate. În ultimii ani, au apărut mulți antreprenori care și-au luat savanți din domeniul bioingineriei în calitate de parteneri pentru a efectua cercetările necesare.
News-Cafe.eu a scris anterior că un grup de persoane super-bogate au oferit finanțare generoasă companiei Altos Labs pentru cercetăți legate de întinerire și prelungirea vieții, sau chiar înghețarea îmbătrânirii. Printre donatori sunt multimiliardarii Jeff Bezos și Yuri Milner, iar în echipă au fost recrutați o parte dintre cele mai buni savanți ai lumii în domeniul dat.
Alte nume cunoscute în comunitatea biotehnologiilor de întinerire și regenerare sunt Calico Labs a companiei Google, Unity Biotechnology a lui Jeff Bezos, Elevian, Elysium Health, Insilico Medicine, BioAge Labs - majoritatea fiind în SUA, dar și o serie de universități private.