Este vorba despre cambula care populează Curentul Golfului și bibanul tânăr din Marea Neagră, care au nimerit la începutul anului 2017 în plasele pescarilor în apropierea țărmului statului american Rhode Island, la doar 500 km sud de Canada. Cambula este prezentă în apele calde, iar bibanul – deși un pește foarte comun – de obicei nu trăiește în ape reci la mijloc de iarnă, și încă la o vârstă fragedă, a precizat Glen Gawarkiewicz, cercetător la Instituția de Oceanografie Woods Hole (WHOI) din SUA.
Gawarkiewicz și colegii Ke Chen și Jiayan Yang au investigat acest mister timp de câțiva ani și, în decembrie curent, au publicat un studiu la această temă în revista Journal of Geophysical Research, preluat și de Inițiativa de Observare a Oceanelor.
Echipa de la WHOI au descoperit anomalii în dezvoltarea vieții marine și au identificat factorii care contribuie la alterarea condițiilor în oceane – în cazul dat Oceanul Atlantic – unde temperaturile în creștere au generat valuri de căldură subacvatice.
Utilizând resursele centrului de observare Pioneer Array – o rețea din 10 dane de acostare ancorate pe fundul oceanului, și vehicule subacvatice care circulă între ele – cei trei savanți au analizat datele oferite de pescari și datele colectate din dane în perioada noiembrie 2016 – februarie 2017.
Ei au creat o hartă cu rezoluția de 1 km și un model numeric care simulează condițiile oceanului în perioada respectivă.
Ehipa de la WHOI a descoperit numeroase ciclioane (curenți circulari de apă) de dimensiuni mici care au împins apa încălzită și sărată la periferia miezului inelelor calde de țărm, de unde era respinsă în larg, creând un val de căldură marin. Totodată la sfârșitul lui ianuarie 2017 au fost înregistrate vânturi puternice care suflau din vest spre est, astfel încât timp de doar 5-6 zile apa sărată caldă a ajuns până la o adâncime de 50 de metri pe o suprafață de peste 100 de kilometri – iar odată cu apa în larg au ajuns și specii de pește subtropical.
Curentul Golfului ”s-a stricat”
Savanții atrag atenția că apele Curentului Golfului se comportă ”ciudat” în ultimul timp. În august 2021, revista de știință Nature a publicat un stidiu care sugerează că principalul principalul curent care reglementează clima în emisfera de nord a planetei este ”aproape de colaps”.
Curentul Golfului este responsabil, de fapt, pentru moderarea climei pe tot globul. Acesta transportă ape calde din tropice spre emisfera nordică și le împinge pe cele reci spre sud către fundul oceanului. Intensitatea curentului a scăzut la minimum în ultima mie de ani, se ”caracterizează prin instabilitate” și se apropie de punctul ireversibil de a stopa, afirmă savanții de la Institutul pentru Cercetarea Impactului Climatic din Potsdam, Germania, citați de ScienceDaily.
Curentul Golfului (culoare roșie) înaintează spre nord, unde se ciocnește de apele reci ale Arcticii. Imagine: NASA Earth Observatory
Colapsul curentului s-ar putea dovedi catastrofal pentru sistemele meteorologice globale, datorită creșterii nivelului apelor în Atlantic, căcirea oceanului, furtuni mai puternice în emisfera nordică, precipitații severe sau perturbarea ciclului de ploaie în Africa și India, cu distrugerea suprafețelor mari de culturi agricole și a habitatelor umane.
Dezastrul în Curentul Golfului va afecta circuitul în toate Oceanele, atenționează autorii studiului. De vină sunt temperaturile înalte, care au topit ghețarii, iar aceștia, la rândul lor, au contribuit la încălzirea apei și au redus salinitatea oceanului. Apa sărată din sud este crucială pentru circulația curentului, deoarece amestecându-se cu apa mai puțin sărată din emisfera de nord ea este atrasă la fund, și astfel apare acest curent constant.
Salinitatea redusă înseamnă o densitate mai mică a apei, iar acest fapt nu-i permite să se scufunde.
Savanții au legat apariția factorilor care au afectat Curentul Golfului cu activitățile umane.