Un grup de minori a acționat în judecată guvernele Europei pentru eșuarea protecției mediului


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit următoarea ședință pe dosarul intentat de cei 6 adolescenți împotriva 33 de guverne pentru 12 ianuarie 2021.

Sofia și André Oliviera, sora și fratele de 15 și 12 ani, respectiv, au decis să ceară socoteală guvernului de la Lisabona pentru gestionarea proastă a eforturilor de încetinire a schimbărilor climatice, după ce incendiile din regiunea portugheză Leiria au luat viața a 120 de persoane și a distrus sute de hectare de păduri în anul 2017.

Potrivit informațiilor de pe situl creat pentru a susține cauza minorilor, cererea de chemare în judecată – pe care și-au pus semnătură încă 4 adolescenți și tineri – a fost înaintată în Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe 3 septembrie 2020 și extinsă la 33 de pârâți – guvernele țărilor care sunt membre ale Consiliului Europei. 

Temperaturile înalte au provocat incendii în Portugalia (în imagine) și alte țări, servind ca punct de pornire pentru tinerii reclamanți.

Imagine: EPA

Cei 6 copii și tineri sunt reprezentați de o echipă de avocați adulți ai firmei de avocatură Garden Court Chambers din Londra, cu o vastă experiență în dosare în drepturile omului și schimbările climatice. În august 2021 ei au primit argumentele de la guvernele pârâte și pe 12 ianuarie 2022 urmează să prezinte dovezile care culpabilizează politicienii de inacțiune, neglijență și activități contrare acordurilor internaționale și politicilor naționale în domeniul combaterii poluării și reducerii temperaturilor pe glob.

Reclamanții au organizat și o strângere de fonduri pentru promovarea cauzei. 

În cei doi ani de dezbateri juridice, reprezentanții guvernelor au încercat să convingă CEDO să respingă dosarul ca ”neîntemeiat” sau să nu accepte, cel puțin, dosarul la examinare în regim de prioritate, însă aceste solicitări au fost respinse.

Țările vizate în dosar sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Suedia, precum și state care nu sunt membre ale Uniunii Europene – Norvegia, Rusia, Elveția, Marea Britanie, Turcia și Ucraina.

Țările din Caucaz și Balcani, și Republica Moldova – la fel membre ale Consiliului Europei, nu au fost atrase în acest dosar.

Este un caz fără precedent când generația tânără se adresează în justiție pentru a forța autoritățile să-și respecte angajamentele asumate în legătură cu schimbările climatice.

Cea mai cunoscută minoră care a mobilizat copiii și adolescenții din toată lumea pentru protecția mediului este activista suedeză Greta Thunberg.



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO