Cea mai mare bursă cripto tatonează piața franceză


După un an de verificări din partea autorităților de reglementare din țările industrializate, Binance anunță că este pregătit să se extindă pe piața financiară franceză.

În Franța, cea mai mare bursă de tranzacționare a criptovalutelor din lume va finanța dezvoltarea sectorului cripto și blockchain, cu o contribuție de €100 de milioane, în parteneriat cu grupul France FinTech. Binance va deschide o reprezentanță pentru cercetare și dezvoltare și va colabora cu programe de incubare a startup-urilor, dar și proiecte de training pentru specialiști. 

Vânătoarea de talente în domeniul tehnologiilor financiare în Europa va fi implementată în cadrul inițiativei Objective Moon împreună cu firmele Ledger și OpenClassroom – prima va oferi echipamentele necesare iar a doua va elabora curricula didactică web3 pentru traineri și cursanți.

De notat că în anul 2021 Franța a devenit al treilea cel mai mare hub fintech în Europa, după Marea Britanie și Germania, potrivit datelor Dealroom, o agenție de informații financiare. 

Publicația Sifted, cu referire la Dealroom, precizează că industria fintech franceză a beneficiat de investiții în valoare de peste €1,9 miliarde în anul trecut. Pentru comparație, în Marea Britanie investițiile în același sector au constituit aproape €9 miliarde, iar în Germania circa €2,6 miliarde. 

Creșterea robustă a sectorului respectiv în Europa este motivul principal pentru care Binance – care are rădăcini chineze – intenționează să-și mute oficiul central într-una din țările Uniunii Europene, cel mai probabil în Franța.

Banca Națională a Franței a menționat deja că eligibilitatea Binance pentru autorizare pe teritoriul francez depinde de politica demonstrată în domeniul combaterii spălării banilor. 

Directorul general al Binance, Changpeng Zhao, a declarat anterior că bursa pe care o conduce nu se opune reglementării sectorului cripto de către guverne și că își dorește, de fapt, reguli simple si clare atât pentru platforme de trading, cât și investitori. Scopul final ar fi adoptarea în masă a monedelor digitale, o integrare mai bună cu serviciile financiare tradiționale și colaborări mai apropiate cu băncile și sistemele de plăți, a precizat el. 

Suspiciuni de corupție

Binance a fost acuzat de politicieni de practici non-etice și chiar abuzive în legătură cu atragerea în companie a funcționarilor responsabili de reglementare financiară și combaterea spălării banilor – adică cei care aveau rolul de a fi cu ochii în patru pe bursele cripto.

Printre aceștia sunt agentul special Tigran Gambaryan, fost ofițer pentru investigarea crimelor cibernetice în cadrul serviciului fiscal american IRS; ex-agentul special IRS Amjan Qaqish; ex-ofițerul de urmărire penală al Trezoreriei SUA Greg Monahan.

Ei toți au primit posturi înalte și salarii generoase în cadrul Binance, care astfel încearcă să corupă reprezentanții guvernului.

În 2021 autoriățile de la Londra au interzis accesul Binance pe piața reglementată din Marea Britanie, iar Comisia Hârtiilor de Valoare a SUA a lansat o investigație privind manipularea pieței cu ajutorul informațiilor insider. Practic toate țările suspectează Binance de facilitare a spălării banilor. 

Bursa Binance este o platformă online pentru tranzacționarea majorității criptovalutelor și tokenurilor lumii, dar are și două valute proprii - BNB și BSC. BNB (Binance Coin) s-a bucurat de a treia cea mai mare capitalizare pe piața criptovalutelor. 

Bursa a fost înființată în China, de unde a migrat în Japonia, și rămâne deocamdată o afacere ce nu contribuie impozite nicăieri în lume. În vârstă de 45 de ani, fondatorul platformei Changpeng Zhao este unul dintre cei mai tineri miliardari în dolari ai planetei. 



Sondaj

Do you support the cull of elephants to save starving humans?

View all
YES
NO