În baza rapoartelor financiare obținute de BusinessInsider, au fost identificați cel puțin 155 de membri ai legislativului SUA care dețin acțiuni direct sau indirect în corporațiile pe care guvernul pretinde că vrea să le pună la punct.
Dintre aceștia 32 de parlamentari au acțiuni în compania Meta, care operează rețeaua socială Facebook. Și asta nu este ceva ilegal sau un motiv de a fi jenant, doar că atât compania cât și Mark Zuckerberg au fost ținta unor atacuri dure din partea reprezentanților și senatorilor din Congress în legătură cu practicile ilegale în domeniul protecției datelor personale și distribuirea știrilor false.
Președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi s-a referit la Facebook drept ”o rușine și [companie] iresponsabilă”. Senatorul Wyden a cerut ca Zuckerberg să fie trimis la închisoare. Iar deputatul Ro Khanna a propus scindarea gigantului.
Toți trei sunt, pe de altă parte, legați de Facebook/Meta prin investiții efectuate personal sau prin intermediul rudelor sau familiei, potrivit datelor pentru anul 2020.
În general parlamentarii americani sunt foarte activi din punct de vedere investițional, având acțiuni în corporații din diverse domenii, inclusiv mass media, tehnologiilor, petrolier, bancar, farmaceutic, apărării. Unii dintre ei sunt membri sau lideri de comisii ce decid politica statului în domeniile respective, în comisii ce investighează abuzurile comise de companiile vizate și, deci, se află în conflict de interese.
Astfel de relații denotă o ipocrizie a clasei politice, care în public spune un lucru, iar în realitate procedează invers, notează publicația, precizând că legile existente în domeniu sunt destul de vagi sau prost implementate.
Paul Pelosy, soțul speakerului, de exemplu, a cumpărat 5.000 de acțiuni de la Facebook chiar în ziua în care soția a ținut o conferință de presă în care a spus că lui Zuckerberg nu-i pasă decât de bani. Cumpărate inițial la preț de $140 și $150, a doua zi acestea au fost vândute cu peste $210 bucata.
Din analiza rapoartelor financiare ale parlamentarilor la nivel federal, pentru anul 2020, aflăm, de asemenea, că aceștia fac bani grei cu multinaționalele care beneficiază de contracte cu guvernul și finanțări nerambursabile de la stat.
Amazon.com, de exemplu, a beneficiat în acel an de investiții din partea a 44 de congressmani. Acțiuni de la Alphabet/Google au cumpărat 45 de congressmani. Pe Apple au pariat 72 de aleși; pe Facebook – 32; Microsoft – 64; Intel – 35; Pfizer – 37; JP Morgan – 39; Exxon Mobil – 36; Lockheed Martin – 19; Alibaba Group - 20.
Curios este că relațiile proaste cu China n-au fost un obstacol pentru aleșii poporului să investească în Alibaba Group, o companie chineză specializată în comerț electronic.