O echipă internațională din 14 savanți care activează la Centrul de Reziliență a Universității Stockholm, Suedia, a publicat pe 18 ianuarie 2022 cifre și prognoze alarmante despre ecosistemele Pământului în revista ”Environmental Science & Technology”.
Potrivit acestora, în ultimii 70 de ani producția de substanțe chimice a crescut de 50 de ori – până la 350.000 de produse și articole la nivel global. Aici sunt incluse obiecte din plastic, pesticidele, chimicale pentru necesitățile industriei și uz casnic, antibiotice și medicamente – toate create de om.
Și această cantitate urmează să se tripleze până în anul 2050, fapt ce riscă să destabilizeze întregul sistem planetar. Timp de numai cinci ani – din 2010 până în 2015 – producția chimică a crescut cu aproape 80%.
”Ritmul în care societățile produc și degajează noi chimicale și alte substanțe sintetice în mediu nu este în concordanță cu aflarea într-un spațiu operațional sigur pentru umanitate,” a declarat Patricia Villarubia-Gómez, lidera echipei, pentru portalul centrului.
”Viteza cu care apar acești poluanți depășește cu mult capacitatea guvernelor de a evalua riscurile globale sau regionale, fără să mai vorbim despre capacitatea lor de a controla eventualele probleme,” a adăugat co-autoarea studiului Bethanie Carney Almroth de la Universitatea Gothenburg.
Este pentru prima dată când savanții au analizat impactul industriei chimice asupra și au evaluat pericolele pentru mediu din acest punct de vedere, după ce anterior alți colegi au efectuat studii despre schimbările climatice cu accent pe aciditatea oceanelor, topirea ghețarilor, poluarea aerului, creșterea temperaturilor, atrofierea curenților, dispariția ozonului, etc.
De fapt, au subliniat cercetătorii din Stockholm, toate aceste evenimente și fenomene sunt strâns legate unul de altul și – acționând concertat – tind să amplifice impactul general.