Avertisment despre a șasea extincție în masă. Care specii sunt în lista de plecare de data asta?


Datele acumulate în ultimii ani arată că populația de animale nevertebrate scade vertiginos, iar dispariția lor definitivă va destabiliza ecosistemul planetei.

Avertismentul se conține într-un studiu publicat de o echipă internațională de cercetători în revista Biological Reviews

Potrivit cercetătorilor, datorită faptului că tradițional s-a atras mai multă atenție clasei mamiferelor, cercetările privind animalele nevertebrate nu au beneficiat de finanțarea necesară și astfel comunitatea științifică nu a acordat o atenție adecvată ce se întâmplă cu insectele, arahnidele, moluștele, crustaceele și viermii – care constituie 95-97% din întreaga biodiversitate animală a Pământului.

Noul studiu compensează parțial această neglijență și reprezintă o sinteză ce cuprinde peste 100 de cercetări, care le-au permis echipei să concluzioneze că ”ne apropiem de a 6-a extincție în masă” pe suprafața terestră și posibil în apele dulci.

Lucrarea este semnată de Robert Cowie de la Centrul Pacific pentru Cercetări Biologice a Universității din Hawaii, Philippe Bouchet de la Comisia Internațională a Nomenclatorului Zoologic și Muzeul de Istorie Naturală din Paris, și Benoît Fontaine de la Centrul de Ecologie și Științele Conservării și Muzeul de Istorie Naturală din Paris.

Rolul Cărții Roșii

Autorii studiului menționează că Lista Speciilor pe Cale de Dispariție (zisă și Cartea Roșie) prezintă un tablou disproporționat, deoarece este centrată preponderent pe o fracție mică a faunei.

Lista respectivă, alcătuită și actualizată de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii începând cu anul 1964, conține mai multe nume de specii de mamifere vertebrate decât ființe nevertebrate – deși anume cele din urmă formează cel mai numeros grup al regnului animal.

Această situație a redus vigilența comunității biologilor, care nu au sesizat vreun pericol la adresa speciilor nevertebrate, au precizat cei trei cercetători.

“Noi considerăm că, cel mai probabil, cea de-a 6-a extincție în masă a început deja și aducem argumente pentru a-i convinge pe colegii care neagă acest fapt... Ignorarea problemei cu o avalanșă de dovezi nu mai lasă vreun loc pentru scepticism”, se spune în lucrarea publicată.

În ultimii 450 de milioane de ani istoria planetei a văzut 5 evenimente de acest fel, și de fiecare dată peste 75% din regnul animal fiind anihilat într-o perioadă relativ scurtă. Dacă în trecut, însă, de vină au fost factorii naturali, de data această animalele nevertebrate vor dispărea din cauza activităților iresponsabile ale oamenilor, au subliniat autorii studiului.

Cifrele analizate de cei trei cercetători sugerează că biodiversitatea a pierdut între 7,5% și 13% din speciile de animale nevertebrate începând cu anul 1500.

Criza este mai pronunțată pe suprafața uscată decât în oceane, unde însă situația se deteriorează la fel de repede. De asemenea, zonele insulare sunt mai afectate decât regiunile continentale.

De ce asta contează?

Nevertebratele reprezintă treapta inferioară a lanțului alimentar, de care depind toate celelalte specii. Dispariția unor specii din această treaptă duce inevitabil la dispariția speciilor din treptele situate de asupra, având un efect de domino.

În multe țări asiatice, insectele, de exemplu, fac parte din meniul tradițional al oamenilor, iar unele surse anticipează că, într-un viitor apropiat, acestea vor și prezente și în rețetele culinare de pe alte continente.

Anterior s-a scris mult despre reducerea populațiilor de albine în lume, ca urmare a utilizării necontrolate a pesticidelor și contaminării terenurilor, și asta pentru că albinele sunt exploatate intens în agricultură.



Is citizenship withdrawal a justified measure against unloyal citizens?

View all
YES
NO