[video] Au abandonat SpaceX pentru a reinventa transportul feroviar


Trei foști angajați a lui Elon Musk s-au asociat în jurul unei idei inovative privind dezvoltarea sistemului de transportare a mărfurilor pe cale ferată.

Compania înființată de cei trei, Parallel Systems, a primit de la investitori finanțare în valoare de aproape $50 milioane pentru a construi o flotă de vagoane electrice autonome. 

Matthew Soule, John Howard și Benjamin Stabler – foști ingineri la corporația spațială Space X – au renunțat la locomotive pe rol de tracțiune și au propus dotarea vagoanelor cu baterii electrice și program de ghidare de la distanță.

Potrivit lui Soule, directorul executiv al noii companii, modelul de afacere prevede preluarea unei părți din mărfurile transportate pe calea terestră în favoarea șinelor, ceea ce înseamnă că Parallel Systems atentează la marea industrie a camionagiilor, care este estimată la $700 miliarde doar în Statele Unite.

Antreprenorul argumentează că acest model va reduce efectele crizei în domeniul transporturilor, oferind servicii ecologice pure, un randament mai mare de utilizare a infrastructurii, o siguranță mai mare la trafic, și reducerea cheltuielilor operaționale datorită vitezei accelerate și costurilor mai mici la deservire.

Parallel Systems a depus o cerere pentru înregistrarea patentului ce conține descrierea softului inovativ și a echipamentelor necesare ce urmează a fi integrate în tehnologiile existente de gestionare a transportului feroviar.

Conceptul presupune construcția unor vagoane sau platforme cu baterii electrice pe șine, care sunt operate în grup sau independent pentru a prelua și transporta containere marfare. Acestea vor putea fi configurate în garnituri formate dintr-un număr mare de platforme sau expediate individual – o flexibilitate importantă ce scutește întregul tren de intrarea în puncte de încărcare/descărcare izolate pentru o cantitate mică de marfă.

Vagoanele vor avea procesoare de analiză a situației, conectate la camere de monitorizare, și un mecanism autonom de frânare. Viteza acestora va fi mai mare decât cea a trenurilor tradiționale, se mai spune pe situl companiei, care însă nu oferă detalii în acest sens.

Potrivit Parallel Systems, noile vagoane vor consuma doar 25% din energia necesară celor mai moderne camioane (semi-truck), la cele mai mici costuri operaționale. O platformă cu două containere (supra-etajate) va putea transporta până la 58 de tone de mărfuri, ceea ce este de 2 ori mai mult decât încape într-un camion. O baterie plină va fi suficientă pentru distanța de 800 de kilometri, iar reîncărcarea ei va dura mai puțin de o oră.

De notat că ideea de tranziție a mijloacelor de transport feroviar la baterii electrice nu este nouă. În anul trecut Wabtec Corporation a prezentat lumii prototipul primei locomotive cu baterii electrice. Compania a promis să lanseze o versiune îmbunătățită a locomotivei FLXdrive (imaginea de mai sus) în anul 2023. 



Sondaj

Should Switzerland abandon its neutrality and join NATO?

View all
Yes, it better joins NATO
No, it better remain neutral
It could enhance cooperation with NATO in certain areas